Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta
Ingatlan

Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

Portfolio
A társasházakban a közös költségek inflációkövető emelése elkerülhetetlen a növekvő üzemeltetési költségek és az elengedhetetlen felújítások finanszírozása miatt, ami jelentős anyagi terhet ró a lakástulajdonosokra - írja a Világgazdaság. A társasházak számára emellett kiemelten fontos lenne a felújítási alap létrehozása és fenntartása ahhoz, hogy az állami kamattámogatott hitelt igénybe tudják venni. Egy átfogó felújítás pedig milliós értéknövekedést jelenthet akár az egyes lakásoknál is.

A társasházi közös költségek inflációkövető emelése idén már szélesebb körben talál megértésre a lakóközösségek körében, ellentétben a korábbi évekkel, amikor ez még nem volt ilyen elfogadott. A lakástulajdonosok többsége mára felismerte és megtapasztalta a szolgáltatások árának jelentős növekedését. Kevesen veszik azonban figyelembe azt a tényt, hogy egy társasház állapota jelentős mértékben befolyásolhatja az ott található lakások értékét, akár több millió forinttal is.

Szilber Szilvia, a Szilber Ingatlan Menedzsment Kft. tulajdonos-ügyvezetője és társasházi szakértő a lapnak elmondta, hogy a társasházaknak legalább az infláció mértékével kellene emelniük a közös költséget ahhoz, hogy fedezni tudják az üzemeltetési költségek növekedését.

A szolgáltatások árának emelkedése részben annak tudható be, hogy sok vállalkozónak kellett áttérnie a kedvező kata adónemből más adónemre, ami tovább növelte a költségeket. Emiatt vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy szükség van a közös költség emelésére.

A lakáshitelekkel is kiemelten foglalkoznak a szakértők a május 14-i Hitelezés 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Egy másik problémát jelent, hogy sok esetben csak néhány lakó vesz részt aktívan a döntéshozatalban, mivel kevesen járnak el a közgyűlésekre, ami nehezíti a közös gondolkodást és tervezést.

A műszaki állapotfelmérés fontosságát is kiemelte a szakértő, hiszen ez lehetővé teszi az eladók számára, hogy tájékoztassák a vevőket az épület jelenlegi állapotáról és arról, milyen felújítások várhatók vagy szükségesek a jövőben.

A felújítási alap létrehozása és fenntartása kiemelt fontosságú.

Az állami kamattámogatott hitelek igénybevételének előfeltétele egy legalább két évre visszamenőleg dokumentált felújítási alap megléte. Jelenleg sok háznál hiányzik ez az alap vagy nem kap elegendő figyelmet.

Végül rámutattak arra is, hogy sok társasház esetén jelentős részt képeznek az ingatlanokból bérbeadás céljából hasznosított lakások. Ezeknek a tulajdonosai gyakran nem élnek ott, így kevésbé érzik sürgetőnek az épület karbantartását vagy felújítását.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view