Portfolio signature

Az aggasztó tendencia ellenére eredményes évet zárt az építőipar

Portfolio
Nominálisan ugyan kicsit bővült az Aktivitás-Kezdés a hazai építőiparban 2022 utolsó negyedévére a gyenge harmadikat követően, de továbbra is alacsony volt a megkezdett kivitelezések értéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 2022 októbere és decembere között összesen körülbelül 650 milliárd forint volt az elindult projektek összege.

A július és szeptember közötti időszakhoz hasonlóan, alacsony kivitelezési érték volt tetten érhető az építőiparban az utolsó három hónapban, bár némileg meghaladta az utóbbi évek negatív rekordjának számító harmadik negyedévest. Az első két negyedév magasabb Aktivitás-Kezdésének köszönhetően ugyanakkor az egész évet magas számok jellemezték, és több mint 3600 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba projektek, ami folyó áron új rekordnak számított, míg változatlan árakon a 2017-es és 2018-as legmagasabb értékeket nem közelítette meg, a 2019-es és 2021-es szinten mozgott.  Az éves változás folyó áron 2021-hez képest körülbelül 21 százalékos volt, míg változatlan árakon 0,6 százalékos csökkenésre került sor.

EBI-építőipar

Szárnyalnak a magasépítések

Az év utolsó három hónapjában a folyó áron számolt Aktivitás-Kezdésben tapasztalt enyhe növekedés elsősorban a magasépítések bővülésére volt visszavezethető, ahol nagyjából 500 milliárd forint körül alakult a megkezdett építkezések értéke a negyedik negyedévben. Összességében 2022 egésze magas számokat hozott, bőven több mint 2000 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba projektek, ami a valaha mért legmagasabb összeg.

A javulás változatlan árakon is tetten érhető volt a magasépítéseknél az utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest, az elindított munkák értéke azonban 2020 kivételével az elmúlt évek negyedéves értékeihez viszonyítva alacsonynak számított. Változatlan árakon az Aktivás-Kezdés mutató csökkent 2022 egészét nézve (-16,8%), és nagyjából a 2019-es szinten mozgott. A jobb utolsó három hónap a társasházi lakásépítések és a nem lakáscélú magasépítések esetében is jellemző volt, akár folyó, akár változatlan áron nézzük.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés