Előfizetői tartalom

Hét Velencei-tó is elférne az új tározókban a Tiszán

Portfolio
Letették a Nagykunsági és a Hanyi-Tiszasülyi árapasztó tározók alapköveit, ezzel megkezdődik a Vásárhelyi-terv két újabb tározójának az építése a Közép-Tiszán. Egy rendkívüli árhullám esetén a két tározó összesen mintegy 350 millió köbméter - azaz hét Velencei-tónyi - vizet lesz képes befogadni, és a már átadott Tiszaroffival együtt átlagosan 60-70 cm-es vízszintcsökkentést képes biztosítani a folyó Csongrád-Kisköre közötti szakaszán, de vízszintcsökkentő hatásuk még Szeged körzetében is eléri majd a 30 cm-t. A három árvízvédelmi létesítmény ezzel 570 ezer ember és 660 ezer hektár földterület árvízi biztonságát növeli a Közép-Tiszán. A két beruházás több mint 32 milliárd forintba kerül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program nagyprojektjeként, uniós támogatással valósulnak meg.

A Vásárhelyi-terv első ütemében, 2013-ig összesen hat árapasztó tározó épül meg, melyek - a legszükségesebb hullámtéri beavatkozásokkal - a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan 50-60 centiméterrel lesznek képesek csökkenteni egy rendkívüli árhullám szintjét. A hatból két tározó - a Cigándi és a Tiszaroffi - már elkészült, és a tervek szerint a Felső-Tiszán megépül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés