Előfizetői tartalom

2010-től várjuk a megváltást - Addig csak a túlélés marad (Konszenzus)

Portfolio
Nehéz évet vár 2009-től hazai ingatlanszektor. Az idei első piaci konszenzusunk sötét képet fest az idei évről, s mindent egybevetve jól látszik, hogy az ingatlanpiac várakozásai egybevágnak a reálgazdaságra vonatkozó általános várakozásokkal. Vagyis 2009-től senki nem vár semmi jót: a bérleti díjak csökkennek, vagy legjobb esetben is stagnálnak, a kihasználatlanság az egekbe szökik, a tranzakciós hozamok pedig tovább emelkednek. 2009-ben a tranzakciós hozamok szintjén várhatóan mintegy öt évet "lép vissza" a budapesti ingatlanpiac. Bár a 2010-es évvel kapcsolatban komoly bizonytalanság érezhető, a felmérés egyik általános tanulsága talán mégis az lehet, hogy az ingatlanpiac 2010-től várja a megváltást.

Van még lejjebb.... Bár továbbra is érezhető a bizonytalanság a várakozásokat illetően, a piaci szereplők 2009-et részben már beárazták. A legradikálisabb változás a magyarországi piacon is értelemszerűen a tranzakciós hozamokban következett be. Míg 2008 harmadik negyedévében a piaci szereplők még 6%-os hozamot prognosztizáltak 2009-re a budapesti prémium irodaházak piacán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés