Előfizetői tartalom

Itt a hidegzuhany: Évtizedes mélyponton az ingatlanpiac?

Portfolio
Az Ecostat IngatlanBarométer 2008. harmadik negyedévi felmérésében még nem tükröződött a gazdasági válság hatása, de a mostani év végi eredményekben már határozottan látszanak a negatív hatások. Az év negyedik negyedévi IngatlanBarométer értéke 41,8 százalék, melyről elmondhatjuk, hogy 8 éve, amióta az Ecostat az ingatlankonjunktúrát méri ez a legalacsonyabb érték. Az ingatlanpiacon 2008. év első nyolc hónapjában folytatódott a 2007-es évben megkezdődött strukturális átrendeződés. Az év végére a globális pénzpiaci válság begyűrűzött a reálgazdaságba is. A magyar ingatlanpiac, akárcsak a legtöbb más ágazat az országban, hitel nélkül nem működik. Magyarországon is csökkentek és drágultak az ingatlanok építéséhez és felújításához szükséges hitelek mind a lakossági, mind a nem lakossági szférában, ezért az ingatlanpiac megtorpanása, illetve visszaesése is elképzelhető. Egyre kevesebb lakás épül, visszafogják az irodák és az egyéb épületek építését, így az építőipar teljesítménye tovább csökken. A kormányzat tervezi a központi beruházások növelését, ez pozitívan hatna a foglalkoztatottságra és az építőipar teljesítményére is. Az alábbiakban az Ecostat elemzése olvasható.

A lakosság a legpesszimistább. Az Ecostat IngatlanBarométer 2008. évben 44,9 százalék. Az éves index, amelyet az ingatlanpiacon résztvevő csoportok négy negyedévi véleményeinek összességéből számítunk 0,5 százalékponttal magasabb a 2007-es évi értéknél és 8,6 százalékponttal marad el a 2002-es eddig mért legmagasabb (53,5%) értéktől. A 44,9 százalékos összesített...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés