Előfizetői tartalom

Nem készültünk fel - Most megisszuk a levét?

Portfolio
Tavaly év vége, s 2008 eleje óta tudjuk, hogy komoly gondokkal küzdenek a nyugat-európai ingatlanpiacok, mégsem készültünk fel rá. Az év első félévében ezért egyedül a befektetési piac érezte meg a nehézségek szelét, a külföldi befektetők ugyanis, már szembesültek a problémákkal. Szeptember-októberben azonban már egyértelművé vált, hogy mi sem ússzuk meg, s azóta tömeges projektstopokra kerül sor. A reagálásban lévő csúszásnak köszönhető azonban, hogy 2009-ig még további 300 ezer négyzetméter irodafelület kerülhet a piacra, míg 2010-ben szinte nem fejeződik be a projekt. A jövőben a bérleti díjak csökkenhetnek a nettó bérbeadással együtt, míg a kihasználatlansági ráta növekedhet, ennek tendenciája azonban eltérő lehet az egyes irodaterületek esetében. A retail szegmensben is kulcsszerep juthat a lokációnak, mivel a vevők az olcsóbb kategóriák felé fordulhatnak, ezért az ezt kínáló létesítmények pl. outletek iránt növekedhet meg az igény - derült ki a Jones Lang LaSalle szakembereinek véleményéből.

Nem prémium a fejlesztési lokáció? - Tegyél le róla! Sokan esnek abba a hiába, hogy amíg nem érzik a saját bőrükön a bajt, addig hajlamosak azt gondolni, hogy azt sikerül is elkerülniük. Így volt ez az magyar, orosz, és közép-kelet-európai régió esetében is, bár Nyugat-Európa már a válság súlyát nyögte, addig nálunk és szomszédainknál a legtöbben erről nem vettek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés