Előfizetői tartalom

Válságjelek a budapesti irodapiacon - 4 éves rekord szinten a kihasználatlanság

Portfolio
A budapesti irodapiacon 2008 harmadik negyedévének végére az összes irodaterület elérte a 2 056 953 négyzetmétert. Míg az első egymillió nm irodát 11 évbe telt megépíteni addig a második millió megépítéséhez csak 8 évre volt szükség - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának legfrissebb elemzéséből. Bár a felmérések és a piaci szereplők tapasztalatai eddig nem mutatták a budapesti irodapiac drasztikus törését, az árulkodó jelek már látszanak: a kihasználatlansági ráta sokévi rekord szintekre - 15,11%-ra- ugrott, és bár a bérleti piac viszonylag élénk maradt, a rendkívül negatív hazai és a nemzetközi gazdasági környezet egyértelműen rányomja majd a bélyegét az irodapiacra is. A jelenlegi vérzivataros időkben, amikor a magyar gazdaság kilátásai is egyre borúsabbak, érdekes feltenni a kérdést: vajon a következő millióhoz hány év kell majd?

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (melynek tagjai: CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, és Jones Lang LaSalle) elemzése szerint 2008 harmadik negyedévében összesen 70 339 m2 új irodaterület került átadásra, ami az elmúlt év ugyanezen időszakához képest csökkenést jelent, továbbá 22 %-al kevesebb, mint 2008 második negyedévében....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés