Előfizetői tartalom

Ingatlanadó: hogyan adózunk most?

Portfolio
Az eddigi gyakorlattal szemben, 2009-től kizárólag értékalapú ingatlan adózástatással élhetnek a hazai települések, fővárosi önkormányzatok. Az új szabályozás kihívás elé állítja őket, hiszen arról nincs hivatalos döntés, hogy miből és milyen értékelési módszertan szerint tudják felmérni az ingatlanok értékét. Az új törvény ugyan még számos ponton hiányos, és nem elég kiforrott, de be kell látni: a mostani helyzet sem átlátható, sőt, kifejezetten bonyolult és szövevényes, egyes települések helyi rendeletei pedig meglehetősen félreértelmezhetőek. Cikkünkben azt vizsgáltuk meg, ami biztos: most hogyan és mennyi ingatlanadót fizetünk.

Új adót nem vezetnek be, csak adóalap-változtatást eszközöltek az építmény- és telekadóban. Továbbra sem lesz kötelező kivetni ezt a helyi adó típust, ha pedig mégis élni kíván evvel a törvény adta jogával a helyi önkormányzat, akkor még mindig van lehetősége kedvezményekkel, vagy mentességekkel enyhíteni a szociálisan rászorultak közterheit.Kapcsolódó cikkünk2007.11.22...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés