Előfizetői tartalom

Infláció fölött a lakásárak növekedése?

Portfolio
2007-ben a lakáspiac fejlődésének jelentős lassulására számít az Ecostat. Részben azért, mert a mennyiségi lakáshiány az elmúlt évek magas teljesítménye eredményeként érezhetően csökkent, részben pedig azért, mert a kamatfeltételek és a piaci feltételek miatt a befektetési, bérbeadási célú lakásépítés jelentősen mérséklődött. A lakásépítés pénzpiaci feltételeit értékelve az Ecostat szakértői úgy látják, hogy a hiteligénylés csökkenő trendje folytatódik, a devizahitelek túlsúlya fennmarad, a felújítások, korszerűsítések növekedésével az államilag nem támogatott hitelek aránya nő. Összességében az Ecostat azzal számol, hogy 2007-ben az ingatlanok és lakások építése és értékesítése tovább lassul, az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek. A természetes személyek által létesített és finanszírozott 18 ezer lakás idén is felépül, és a vállalkozók lakásépítési kedve és lehetősége is fokozatosan javulhat. Még mindig sok az értékesítésre váró lakás, a nagyfokú körbetartozás miatt a kis- és közepes vállalkozók forgótőkéje kimerült, ebben a piaci szegmensben a létesítések, beruházások visszaesésével számolunk. 2006-ban 34 ezer lakás épült, 7 ezerrel kevesebb az előző évinél. A negyedik negyedévi teljesítés magasabb volt a vártnál. A jelenlegi feltételek és körülmények mellett 2007-ben 30-32 ezer új lakás átadásával lehet számolni, az engedélyezés visszaesése remélhetőleg megállt.

Dübörög a Panel Program. Az Ecostat szerint a lakásfelújítások lényeges összetevője a panel-felújítási program, forrásai 2007-ben fokozatosan bővülnek. A panel programban a házgyári technológiával épült lakótömbök korszerűsítésének költségét azonos arányban finanszírozza az állam, az önkormányzat és a lakóközösség. A panelprogram keretében eddig összesen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés