Előfizetői tartalom

Ingatlanadó Magyarországon - Lesz, nem lesz, hogyan lesz...

Portfolio
A kormány először tavaly jelentette be az új adófajta bevezetését, azóta számtalan találgatás, kiszivárogtatott hír, kalkuláció, csúszásról szóló pletykák és egy lemondott államtitkár jelzi az új adófajta közeledtét, ám a kormány konkrét döntést mind a mai napig nem hozott az ügyben. A legújabb lapértesülés szerint a jelenlegi politikai és gazsdasági helyzetben az MSZP könnyen lehet, hogy elodázza az eredetileg 2008-ra tervezett bevezetést. A VG szerint a kormány népszerűségi mélypontja és a költségvetés stabilizálódása (a tervezett államháztartási hiányszint teljesítéséhez nincs szükség az ingatlanadóból származó jövedelmekre) eltérítheti a kormányt eredeti szándékától. Ugyanakkor a PM továbbra is végez modellszámításokat. Az ingatlanadóval kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel, melyekre a kormány érdemi válasszal egyelőre nem szolgált. Korábban az egyetlen biztos pontnak a bevezetés céldátuma, 2008 számított, ma már tulajdonképpen ebben sem lehetünk teljesen biztosak. Ki fizet majd és mi alapján? Marad -e a luxusadónál bevezetett értékövezetes rendszer? A kereskedelmi ingatlanokra is kiterjed majd az ingatlanadó? Összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet az ingatlanadóról és azt is amit nem... Amennyiben részletesebben érdeklődik az ingatlanadó iránt, keresse fel rendezvény aloldalunkat, ahol megtekintheti jövő héten, május 10-én aktuális Ingatlanadó Kerekasztal konferenciánk részletes programját.

Ki, mi alapján, mennyit?. Ki fizet? A legkézenfekvőbb kérdésre sem kaptunk még hivatalos választ, ám alapvetően úgy tűnik, hogy mindenki vagy majdnem mindenki. Tavaly októberben Katona Tamás PM-s államtitkár száján a 9.5 milliós értékhatár csúszott ki, amit a minisztérium később cáfolt (és amely kijelentés Katona székébe került). A Magyar Nemzethez szintén októberben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés