Előfizetői tartalom

Miért olcsóbbak a budapesti lakások? - A varsói példa

Portfolio
A régióban Magyarországot leszámítva 2006-ban dinamikusan növekedtek a lakásárak, s 2007 első negyedévében is folytatódott a boom. Varsóban is hihetetlen felértékelődés ment végbe, a belváros frekventált részein az újépítésű lakások ára megduplázódott a tavalyi évhez képest, de több népszerű kerületben is 40-60%-os áremelkedést regisztráltak a vevők. A Budapestről nézve döbbenetes árnövekedést a 2006-os alacsony lakásépítési szint, az építőanyagárak és a munkaerőköltségek növekedése, a növekvő belföldi és külföldi kereslet eredményezte. Az áremelkedés és a növekvő kereslet természetesen érezteti hatását a fejlesztői oldalon is, a lengyel statisztikai hivatal (GUS) 2007-re rekord átadott mennyiségű lakást prognosztizál. A lakáspiaci boom-ban megerősödött ingatlanfejlesztők közül pedig többen is a tőzsdére készülnek.

Kevés lakás épül. 2006-ban érdekes módon kevesebb lakást adtak át Varsóban, mint az azt megelőző évben, azaz egy részről a kínálati oldal kvázi-stagnálása magyarázza a lakásárak száguldását. Ennél is feltűnőbb azonban, hogy a tavalyi évben átadott lakások száma nem éri el a 2000-s szintet, míg Magyarországon még a tavalyi jelentős visszaesés ellenére is több...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés