Előfizetői tartalom

Van élet a Váci úton túl - Hol épülnek a jövő irodaházai?

Portfolio
Manapság sokak számára a budapesti irodapiac még mindig egyet jelent a Váci úttal és környékével. Lévén, hogy itt található a teljes irodaállomány kb. 25%-a, ma még mindenképpen ez a régió tekinthető Budapest legjelentősebb irodazónájának. A 2007. év folyamán a budapesti modern bériroda piac nagysága minden bizonnyal meghaladja a 2 millió négyzetmétert. Ezt a nagyon impozáns számot más megvilágításba helyezi, ha egy kicsit kitekintünk határainkon túlra. A Budapesthez hasonló lélekszámmal rendelkező Bécs modern bériroda állománya 2006-ban meghaladta a 10 millió nm-t (kb. 7,2 nm/fő), míg pl. Koppenhágában elérte a 11 millió nm-t (kb.7,8 nm/fő). Innen is látszik, a nyugat-európai "éltanulókhoz" képest még jelentős a lemaradás. Az Eston International elemzésében arra tesz kísérletet, hogy megválaszolja a kérdést: vajon milyen új városrészek, régiók bekapcsolódása várható az irodapiacba a következő 5-15 évben.

Irodafejlesztési stratégiák és szempontok. Amennyiben feltételezzük, hogy a magyar gazdaság fokozatosan megközelíti fejlettségben a nyugat-európai gazdaságokat, egy sokkal nagyobb irodapiaci keresletet eredményez majd ezen a várhatóan jövőben is egypólusú, Budapestre koncentrálódó irodapiacon. Egy visszafogott, átlagosan évi 10% növekedési ütemet feltételezve 2017-re elérhetjük...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés