Előfizetői tartalom

Plázaláz vidéken is - Hol épülnek bevásárlóközpontok?

Portfolio
Az elmúlt 8-10 évben a kiskereskedelmi fejlesztések leginkább a fővárosra és környékére koncentrálódtak, 2006-ban azonban több jelentős vidéki retail-projekt valósult meg és ebben az évben is több pláza készülhet el a másodlagos városokban. A klasszikus plázák mellett vidéken is megjelentek a strip-mall-ok, a Stop.Shop Veszprémben és Nyíregyházán is nyitott üzletet. 2007-2008-ban többek között Egerben, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron és Miskolcon épül meg új bevásárlóközpont. A vidéki piacon a két domináns fejlesztő vitán felül a Plaza Centers és az Árkások építője, az ECE, mely utóbbi 2006-ban és a közeljövőben is igen aktív több városban is. A vidéki plázák mindazonáltal jóval olcsóbbak a budapestieknél. Míg a főváros legfrekventáltabb bevásárlóközpontjában a havi bérleti díj eléri a 90 euró/nm-t, addig a legdrágább Győrben is csak legfeljebb 40 euró/nm-t kell fizetnünk egy üzlethelyiségért. Ugyanez a helyzet a bevásárlóutcák esetében is, a Váci utca bérleti díjainak harmadát sem érik el a vidéki tarifák. Vidéki retail körkép.

Kevés pláza Debrecenben és Szegeden. Debrecenben, az ország második legnagyobb városában jelenleg igen szerénynek tekinthető az 1 főr eső retail-terület, a jelenleg meglévő Debrecen Pláza (17,000 nm) és a Malompark (31,000 nm) mellett a városban bőven lenne még hely bevásárlóközpontnak. A lehetőségre az ECE már le is csapott, a német fejlesztő 30,000 négyzetméteres Árkádot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés