Előfizetői tartalom

Mi várható a lakáspiacon hosszú távon? - Félúton Kelet és Nyugat között...

Portfolio
A 2006-os lakásépítési adatok igazolták a pesszimista várakozásokat, egyértelműen csökkent a lakásépítési kedv. Az árak csökkenése ugyan nem várható, ám összességében a lakáspiaci környezet nem mondható pozitívnak Magyarországon, különösen, hogy ha régiós kontextusba helyezzük. Míg nálunk a használt építésű lakások ára gyakorlatilag jó ideje stagnál és az újépítésűek is csupán 10% alatti növekedést produkálnak, addig Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és a balti államokban szárnyal a lakáspiac. Érdemes azonban hosszabb távú trendeket nézni, hiszen a magyar lakáspiacra kétségtelenül negatív hatással vannak rövid távon a megszorítások. Hosszú távon azonban a kereslet mellett a lakásállomány minősége és mennyisége határozza meg a piaci folyamatokat.

Bőven van lemaradásunk. Az amúgy sem túl optimista várakozásokat is alulmúlta a 2006 negyedik negyedévi lakásépítési kedv. Az év utolsó három hónapjában mindössze 15 ezer új lakás épült, aminél kevesebbre a korábbi évek hasonló időszakában 2001 óta nem volt példa. Tavaly a kiadott használatbavételi engedélyek száma nem érte el a 34 ezret, igazolva, hogy a lakásépítési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés