Előfizetői tartalom

Keletre is eljutott a boom - Mire figyeljünk Japánban?

Portfolio
A japán gazdaság fellendülésének és az erősödő inflációs kilátásának egyik határozott jele a japán REIT piac közelmúltbeli szárnyalása. A tókiói tőzsdén jegyzett REIT-eket leképező Topix REIT index értéke az elmúlt valamivel több, mint egy év alatt mintegy 50%-kal emelkedett, azaz a REIT piac kb. 22%-kal teljesítette felül az egész piacot. A japán deflációs folyamat végét jelezheti a telekárak elmúlt évtizedben tapasztalt csökkenésének megállása, illetve megfordulása, valamint az irodapiaci bérleti díjak dinamikus növekedése is. Kérdés azonban, hogy a szigetország ingatlanpiacának szárnyalása mennyiben tekinthető a gazdasági fellendülés jelének és mennyiben a szektorba globálisan áramló tőke következményének.

Mi áll a szárnyalás mögött?. A fent említett REIT index az előző évben 24, míg az idei évben már 20%-kal emelkedett, míg a tőzsdén forgó ingatlanos cégek eredményvárakozásai a Lehmann Brothers elemzése szerint átlagosan 37, míg árfolyamuk 49%-kal nőtt 2005 decembere óta. A folymatot természetesen részben magyarázhatjuk a globális ingatlanpiaci boom-mal, ám több országspecifikus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés