Előfizetői tartalom

Megszólaltak a lakótelepen élők - Egyhangúság, szűk hely, magas fenntarthatóság

Portfolio
Budapesten mintegy 230-240 ezer lakótelepi lakás található, azaz a fővárosi lakásoknak csak valamivel kevesebb mint a harmadát teszik ki. A Studio Metropolitana és a Political Capital Institute közös, nem reprezentatív felmérése során a panellakásban élő, 20-40 év közötti lakókkal készített mélkyinterjúkat. A lakók legfőbb negatívumként az egyhangúságot, a szűk helyet és a magas fenntartási költséget említették. A felmérés szerint azonban a lakótelepeknek alapvetően rosszabb a külső megítélése, mint ahogyan a benne élők látják a paneléletet. A legtöbben elégedettek a közbiztonsággal és a családosok élhetőbb lakókörnyezetnek tartják a lakótelepet a belvárosi bérházaknál.

Élhetőbb, mint a Belváros. Érdekes módon a felmérés szerint általában ugyan negatív véleménnyel vannak a lakótelepeken lakók a panelházas blokkokról, ám a legtöbben a saját házukat nem tartják rossznak, élhetetlennek. Sőt, sok megkérdezett szerint az újépítésű lakások minősége általánosságban gyengébb a panellakásoknál, s a közbiztosnággal is elégedettek a lakótelepen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés