Előfizetői tartalom

A csönd birodalma - Megfagyott a földpiac...

Portfolio
Semmmi változás nem tapasztalható a hazai termőföld piacon. Ma az vehet földet Magyarországon, akinek nincs pénze és érdeklődése (magyar magánszemély), aki szeretne és van pénze, annak tilos (magyar vagy külföldi, termelő vagy befektető jogi személy), mondta el a Portfolio-nak Fűr Zoltán, a Földbróker.hu szakértője. A földpiac zártságát megengedő derogáció 2011-ig tart 3 éves meghosszabbítási lehetőséggel. A derogációs félidőben (2007. november) felülvizsgálat lesz, ezért is indították 2005 decemberében a földvásárlást támogató állami hitelprogramot.

Jelenleg az árak továbbra is a 2004. évi szinten állnak. Ez alól az emelkedő Észak-Magyarország a kivétel. Átlagár 400-500 eFt/ha +/- 50 eFt. A likviditás alacsony, fél-, egy év is kell egy eladáshoz. Az EU-15 országokban 2-20 MFt/ha közöttiek az árak, ezért egy óvatos 3-5 MFt/ha EU átlagár feltételezése esetén is egy 100%-os magyar áremelkedés (800-900 eFt/ha) csak a felzárkózás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés