Előfizetői tartalom

Kamatemelés vs. ingatlanboom - Visszaesik Japán?

Portfolio
Egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a japán ingatlanpiacnak. Az elmúlt egy-két évben az alacsony kamatszint mellett az ingatlanhozamok ugyanis rendkívűl magasan, 7-8% körül alakultak, miután a szektor egy évtizedes stagnálásból kezdett magához térni. Azaz a befektetők nagyon alacsony kamatszint mellett vehettek fel hitelt és a fejlett - de még bizonyos fejlődő - piacoknál lényegesen magasabb hozamokat realizálhattak. A szektorba beáramló tőke, az egyre erősödő verseny azonban jelentős hozamesést eredményezett és a piac egyértelműen kamatemelést vár.

A 7-8%-os A-kategóriás irodapiaci hozamok egészen a 4%-os szintig estek le, ami megfelel a legfejlettebb nyugat-európai piacokon tapasztaltnak. A bérleti díjak az elmúlt évtized folyamatos csökkenése után 2006-ban emelkedni kezdtek, az év első negyedévében 4.6%-ot emelkdetek a díjak az előző év 3. negyedévéhez képest. Alacsony kihasználatlanság mellett hatalmas piaci tranzakciók...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés