Előfizetői tartalom

LUXUSADÓ

Portfolio
Az Országgyűlés 2005. november 7-i ülésnapján fogadta el a luxusadóról szóló 2005. évi CXXI. törvényt (a továbbiakban törvény). A luxusadó valójában egy értékalapon működő ingatlanadó, mely azonban csak a 100 millió forintot meghaladó számított értékű lakóingatlanokat terheli (az ezen érték alatti ingatlanokra nem terjed ki az adónem tárgyi hatálya). Az országosan egységes értékelés céljából maga a luxusadóról szóló törvény tartalmazza az adónem vonatkozásában alkalmazható értékelési módszertant. Az ingatlanunk értékének meghatározása egy az önkormányzatok által létrehozott értékövezeti besoroláson kersztül történik.

Az adónem működtetése a települési önkormányzatok, a fővárosban a fővárosi önkormányzat számára kötelező, a bevezetésről - eltérően a helyi adóktól - nem dönthetnek. Döntési "szabadságuk" csupán abban áll, hogy felhatalmazást kapnak arra, a településen meghatározzák (a törvényben meghatározott forgalmi értékhatárokon belül) az irányadó forgalmi értéket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés