Előfizetői tartalom

Magánnyugdíjpénztári befektetések az ingatlan piacon - Itt az idő?

Portfolio
Érdemes elmenni az intézményi befektetőknek is az ingatlan irányába - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón. A hazai magánnyugdíjpénztárak befektetései nemzetközi összehasonlításban erőteljesen koncentráltak. A PSZÁF statisztikái szerint a szektor portfóliójának több mint 95%-a állampapír, jelzálogkötvény, részvény és ezen elemek kombinációját tartalmazó befektetési alapok jegyeiből áll. Az elmúlt másfél év kiemelkedően jó állampapír és részvénypiaci hozamait követően, a jelenlegi piaci kilátások mellett az aktuális befektetési struktúra fenntartása nem indokolható, annak további diverzifikációja szükséges- hangzott el az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár mai sajtótájékoztatóján. Az alternatív befektetési lehetőségek közül az ÉMNYP megítélése szerint elsősorban az ingatlan befektetések kerülhetnek fókuszba középtávon. A szakemberek szerint az ingatlan befektetések megjelenését több tényező is indokolja a magánnyugdíjpénztári portfóliókban: az ingatlanbefektetések stabil jövedelem termelő képessége, a hozamok relatív kis ingadozásán keresztül megjelenő mérsékelt kockázat, illetve az állampapír és részvény befektetésekkel kevéssé együttmozgó hozamok.

Fórizs Sándor, a ÉMNY elnöke szerint a nyugat-európai statisztikák szerint a nyugdíjalapok átlagosan befektetéseik 6.4%-át tartották ingatlanban 2004. év végén. Ezen ingatlanbefektetések 88%-a közvetlen invesztíciókon keresztül valósult meg. A magyar magánnyugdíjpénztárak 2012-ben kezdik meg a kifizetési periódusukat, azaz ezen időponttól indulnak meg a nyugdíjak kifizetései....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés