Előfizetői tartalom

Moszkva: egzotikum az ingatlanpiaci befektetések terén is - emelkedés 70% szárnyalás után is?

Portfolio
Az elmúlt másfél évben robbantak az ingatlan árak Moszkvában. 2003-ban 40%-kal, 2004 első felében további 20%-kal emelkedett az átlagos négyzetméter ár a lakáspiacon, így mára egy négyzetméter átlagosan 1,800 USD-be (370 ezer Ft) kerül a hivatalos statisztikák szerint. Figyelembe véve a nettó átlagkeresetek és a négyzetméter árak arányát nemzetközi összehasonlításban, joggal alakult ki az a nézet, hogy buborék van a moszkvai ingatlan piacon, melynek kidurranása csupán idő kérdése. Ezt támasztotta alá, hogy júliusban és augusztusban stagnáltak a lakásárak, melyre 2002 óta nem volt példa. A jelentős árzuhanást sejtető hangulatban lépett a nagyközönség elé Moszkva önkormányzata, mely a kereslet-kínálati viszonyok elemzését követően arra a következtetésre jutott, hogy az áremelkedés folytatódni fog.

"Sajnálattal közölhetem, hogy a lakásárak nem fognak csökkeni, inkább csak emelkedni fognak" - közölte Vladimir Resin, Moszkva polgármester helyettese egy sajtótájékoztatón. Erre utal az építőanyagárak emelkedése és az erős kereslet is. REsin statisztikái szerint a 2004-ben eddig 2.7 millió négyzetméternyi új lakás épült, de a kereslet ennél nagyobb. Moszkvában jelenleg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés