Előfizetői tartalom

Irodapiac Itt a trendforduló

Portfolio
2004 első felében trendfordulót regisztrált a Biggeorge’s International a fővárosi bérirodák szegmentumában. A korábbi évekhez mérten rendkívül csekély kínálatbővülés több mint kétszeresét szívta fel a piac. Míg az első hat hónapban az újonnan átadott épületek bérbe adható irodái nem érték el a 30 ezer négyzetmétert (27 900 m2), addig a bérbe vett területek közel 100 ezer négyzetmétert tettek ki. Az irodaépítések visszaszorulása várhatóan 2004 végéig folytatódik. Idén a tervek szerint a piacra kerülő összes irodaterület mintegy 71,500 négyzetméter lesz; ugyanakkor a 2004-ben megépített ingatlanok alapterülete előreláthatólag 65 ezer négyzetméter alatt marad, hiszen egy irodaház kivitelezési munkáit már 2003-ban befejezték (Kálvin Center 9400 m2). Az építési kedvet tekintve azonban kedvezőek a kilátások a következő évekre: az első hat hónapban 135,500 négyzetméternyi iroda fejlesztését indították el, és az előkészítés alatt lévő projektek volumene is eléri a 150 000 négyzetmétert. A modern bérirodák állománya jelenleg megközelíti az 1,340,000 négyzetmétert - áll a Biggeorge’s International legfrisebb piaci jelentésében.

Az első fél év tapasztalatai szerint, a legnagyobb igény egyértelműen az újonnan piacra lépő irodaprojektek iránt mutatkozik: a frissen átadott területeket szinte teljes mértékben sikerült bérbe adni. Az átlagos üresedési ráta így 2003 végéhez képest javult: immár 20% alatti arányban találunk kiadatlan területeket a piacon. A Biggeorge’s International elemzése szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés