Az amerikai táplálkozási irányelvek eddig arra ösztönözték az embereket, hogy kerüljék a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, és azt javasolták, hogy a férfiak maradjanak napi két vagy kevesebb, a nők pedig napi egy vagy kevesebb italnál. Vivek Murthy sebész főorvos új tanácsadói jelentése azonban rámutat, hogy még a kis mennyiségű alkohol is káros lehet.
A jelentés kiemeli, hogy
az alkohol évente mintegy 100 000 rákos megbetegedésért és 20 000 rákos halálesetért felelős az Egyesült Államokban.
Ez a szám meghaladja az alkohol okozta közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, amely évente körülbelül 13 500 fő. A tanácsadó jelentés hangsúlyozza, hogy az amerikaiak többsége nincs tisztában ezzel a kockázattal.
Dr. Faiz Bhora, a Hackensack Meridian Health és a Hackensack Meridian School of Medicine sebészprofesszora és regionális sebészeti tanszékvezetője megerősíti ezt az álláspontot.
Ma már tudjuk, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje, és hogy az alkohol ismert rákkeltő anyag
- mondja. A szakember részletesen kifejti az alkohol sejtkárosító mechanizmusát, amely oxidatív stresszt okoz és károsítja a DNS-javítást, ami végül a rák kialakulásához vezethet.
A sebész főorvos felszólítja az alkoholtartalmú italok gyártóit, hogy frissítsék a figyelmeztető címkéket a rák kockázatának feltüntetésével. Dr. Bhora szerint "Inkább a társadalmi és politikai nyomás akadályoz meg minket abban, hogy helyesen cselekedjünk, ami valójában az lenne, hogy figyelmeztető címkét tegyünk egy olyan anyagra, amely egyértelműen mérgező".
A jelentés hatására az alkoholgyártók részvényei kezdetben több mint 1%-ot estek. Emellett a korábbi állítások, miszerint a napi egy pohár vörösbor fogyasztásának pozitív hatásai vannak, szintén megkérdőjeleződtek. A The New York Times szerint a korábbi tanulmányok módszertana kifogásolható.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images