Futurisztikus szuperfegyverrel vadászná le az ellenséges eszközöket a jövőben a Közel-Kelet katonai hatalma
Globál

Futurisztikus szuperfegyverrel vadászná le az ellenséges eszközöket a jövőben a Közel-Kelet katonai hatalma

MTI
|
Portfolio
Jeruzsálem úgy döntött, hogy Izrael jobb védelme érdekében további fejlesztéseket hajt végre a Fénypajzs nevű légvédelmi lézerfegyveren, mivel szeretné azt hadrendbe állítani. A programra mintegy kétmilliárd sékelt (körülbelül 200 milliárd forint) szánnak - közölte az MTI.

A védelmi minisztérium közlése szerint megállapodás született a kormány az Elbit Systems és a Rafael Advanced Defence Systems védelmi technológiai vállalatok között. A fegyverrendszert héberül Fénypajzsnak, angol változatában pedig Vasgerendának (Iron Beam) nevezik.

A háború kitörése óta a védelmi minisztérium több tízmilliárd sékel értékben írt alá hazai, >>kék-fehér<< megrendeléseket, amelyek erősítik Izrael önállóságát a fegyvergyártásban, az izraeli hadsereg (IDF) képességeinek fejlesztésében

– mondta Éjal Zamír, a védelmi minisztérium főigazgatója egy nappal azt követően, hogy utasítást kapott a lézerrendszerek gyártásának bővítésére.

Elsődleges célunk a külföldi forrásoktól való függés csökkentése és az izraeli ipar erősítése

– tette hozzá.

A Rafael gyár honlapja szerint fejlesztés alatt álló lézerágyújuk nagy hatékonysággal hárítja el a fenyegetéseket akár több kilométeres távolságból. A lézeres légvédelem egyik legnagyobb előnye más típusú rendszerekhez képest, hogy a működtetése sokkal olcsóbb azoknál. Ameddig

a világhírű Vaskupola rakétái darabonként több tízezer dollárba kerülnek, addig a Fénypajzs nagyjából két dollárnyi energiát használ el egyetlen „lövésre”.

A berendezést már tesztelték korábban többször is, és képes volt elfogni rakétákat és más rövid hatótávolságú légieszközöket, drónokat. Ezért döntöttek úgy, hogy már elérte azt a technológiai fejlettséget, amely indokolja országos telepítését a Vaskupola ütegeinek kiegészítésére és megerősítésére. Több országban, köztük az Egyesült Államokban is vannak már tesztelési szakaszba eljutott lézeres elfogórendszerek, de egyelőre egyik teljesítménye sem éri el az izraeli Fénypajzsét.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Philippine Coast Guard via Wikimedia Commons

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Opening event for the project EUYOU – 1st BRUXINFO Day
2024. november 8.
Digital Transformation 2024
2024. november 14.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán kiképzés