Figyelmeztetést küldött a NATO: piszkos játszmát játszik Oroszország a kulcsfontosságú adatokkal
Globál

Figyelmeztetést küldött a NATO: piszkos játszmát játszik Oroszország a kulcsfontosságú adatokkal

Portfolio
A NATO arra figyelmeztetett, hogy Oroszország visszatartja azokat a kulcsfontosságú adatokat, amelyek nélkülözhetetlenek az Északi-sarkvidék éghajlatváltozásának modellezéséhez – írja a Financial Times.

A NATO egy magas rangú tisztviselője a Financial Times-nak nyilatkozva azt mondta:

Visszatartanak néhány olyan fontos információt, amely az [éghajlati] jelentéshez szükséges.

Az adatok hiánya jelentősen befolyásolja az éghajlati modellezés hatékonyságát, ami alapvető fontosságú a politikai döntéshozók számára a kibocsátáscsökkentési stratégiák kidolgozásában.

Az Északi-sarkvidék a Föld egyik leggyorsabban melegedő régiója. A területre vonatkozó adatokat egy 95 bázisból álló hálózat gyűjti, azonban ezek közül ma 21 szünetel. Oroszország 2022 februárjában, az ukrajnai invázió kezdetével egyidejűleg állította le az adatokat megosztását.

Ezek nélkül az információk nélkül a klímamodellezés nem tud olyan hatékony lenni, mint lehetne. (...) Ez egy piszkos játszma, ahol az éghajlat is tússzá vált ebben a viszonyban

– mondta a NATO-tisztviselő.

A NATO tisztviselői rámutattak, hogy Oroszország jelentős olaj- és gáztermelőként veszteségeket szenvedhet el a nyugati gazdaságok fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodása miatt. Ennek következtében

Moszkva széles körű dezinformációs kampányt folytat a dekarbonizáció előnyei ellen.

A sarkvidéki jég olvadása új lehetőségeket teremt az orosz haditengerészet számára, amit Moszkva igyekszik kihasználni. Jelentős beruházásokat hajt végre jégtörőkbe és fregattokba, amelyek célja Kola-félszigeten lévő nukleáris arzenáljának védelme.

A NATO júliusi jelentésében hangsúlyozta, hogy az olvadó sarkvidéki viszonyok új lehetőségeket, de egyben sebezhetőséget is jelentenek a szövetség számára, ha nem ellenőrzik őket.

Az Északi-sarkvidék kulcsfontosságú szerepet játszik a globális éghajlati rendszerben.

A becslések szerint a régió a globális éves átlag legalább háromszorosára melegszik, ami súlyos következményekkel járhat.

A tudósok attól tartanak, hogy a permafroszt olvadása és az erdőtüzek növekedése felgyorsíthatja az éghajlatváltozás hatásait.

Celeste Saulo, a Meteorológiai Világszervezet vezetője megerősítette, hogy Oroszország az ukrajnai háború nyomán csak részlegesen osztja meg az adatokat a szervezettel.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán kiképzés