FONTOS Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt
Aggódnak a tudósok: súlyos összeomlással fenyeget a tengerek felmelegedése
Globál

Aggódnak a tudósok: súlyos összeomlással fenyeget a tengerek felmelegedése

Portfolio
Egy új, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy a sarkvidéki tengeri jég olvadása jelentősen befolyásolhatja az óceánok áramlatait A kutatók szerint a távoli múltban az északi tengerekbe áramló olvadékvíz már okozott jelentős változásokat az óceáni áramlatokban, ami Észak-Európában jelentős hőmérséklet-csökkenéshez vezetett és alapjaiban befolyásolta a Föld hőmérsékletét - jelentette a PHYS.org.

A szakemberek felfedezése aggodalomra ad okot a klímaváltozás lehetséges következményeit illetően. Mohamed Ezat, az iC3 Polar Research Hub munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint, a régmúltban történt olvadás rámutat, hogy

a bolygó éghajlata egy kényes egyensúly, amelyet a hőmérséklet és a jégtakaró változásai könnyen megbonthatnak.

A kutatás különösen aktuális, ugyanis az előrejelzések szerint az északi Jeges-tengeren 2050-től olyan nyári időszakok is várhatóak, mikor teljesen eltűnik a jégtakaró. Nemrégiben több tucat éghajlatkutató nyílt levélben arra figyelmeztette az északi országok vezetőit, hogy a grönlandi jég olvadásával az óceánba jutó víz az évszázad végére felboríthatja az észak-atlanti áramlatot (EMOC). Az összeomlás hatására az északi régiók lehűlhetnek, miközben más területeken tovább erősödhet a felmelegedés, a tenger szén-dioxid elnyelő képessége pedig lecsökkenhet.

A frissen megjelent kutatásban a szakemberek az utolsó, több mint 100 ezer éve lezajlott jégkorszak korai időszakát vizsgálták. Akkoriban a globális hőmérséklet melegebb volt a jelenleginél, a jég térfogata, a tengerszint pedig jelentősen magasabb volt.

A kutatócsoport megállapította, hogy összefüggés van a felmelegedés által kiváltott sarkvidéki jégolvadás, valamint világtengerek felszíni hőmérséklete és az óceáni áramlatok között.

Az eredmények azt mutatják, hogy a melegebb időjárásnak köszönhetően a tengeri jég elolvadt, megváltozott a víz sótartalma és sűrűsége, ami megzavarta az óceáni áramlatokat.

Mindez pedig a keringési minták és az óceáni hőeloszlás megváltozásához vezetett.

Ezat és csapata különböző geokémiai nyomjelzőket használt az északi tengerekből vett üledék vizsgálatához. Ezek a minták egyfajta időkapszulaként működnek, megőrizve a múltbeli óceánokról szóló információkat. Az üledékekben található kémiai jelek elemzésével

a kutatók képesek voltak rekonstruálni a múltbeli tengerfelszíni hőmérsékletet, sótartalmat, az édesvíz beáramlását és a mélyvízi folyamatokat.

A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy az Északi-sarkvidék további felmelegedése és a tengeri jég csökkenése jelentős változásokat okozhat az óceáni áramlatokban és az időjárási mintákban, ami globális következményekkel járhat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
T-90Sz-harckocsi-gyakorlat-páncélos-oroszorszáh-ukrajna-orosz-ukrán-haboru-stock