Halloween Magyarországon: ez már itthon is hagyományos része az októbernek
Globál

Halloween Magyarországon: ez már itthon is hagyományos része az októbernek

Portfolio
Ahogy azt már az életünk szinte minden részén megtapasztalhatjuk, a globalizáció hatására egyes országok tradíciói már akár a világ túlsó felén is közismertté válhatnak. Az egyik ilyen ünnep, ami talán mindenkinek elsőként eszébe juthat, az alapvetően kelta eredetű halloween, amelyet mára már a világ minden részén ismernek, sok helyen pedig ünnepelnek is ilyen-olyan formában. De vajon Magyarországon mennyire foglalkoztatja októberben a halloween az internetezőket? Hogy néz ki az ünnephez közeledve a kapcsolódó szokások iránti érdeklődés a Google-ben? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Google Trends adatait használva.

Kelta eredetű, angolszász ünnep, amelyet mára már mindenhol ismernek

A minden év október 31-én tartott halloween a történelem során sokat alakult, de eredetét tekintve egészen az ókorig nyúlik vissza. A történészek az akkoriban a kelta eredetű samhain ünnepet tartják a mai halloween elődjének. A kelta hagyományok szerint az október végén ünnepelt samhain jelezte a téli időszak kezdetét. Emellett az év során elhunytak lelke is samhain napján vándorolt át a holtak birodalmába, azon az éjjelen ételt és italt áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat.

Azonban a kelták úgy tartották, hogy

halloween idején régen elhunyt személyek szellemei is visszalátogattak, A holtak birodalmának nyitott kapuin.

Annak érdekében, hogy megvédjék a gonosz szellemektől az éppen a túlvilág felé igyekvő hozzátartozóik lelkét - és saját magukat - a dombtetőkön gyakran raktak tábortüzeket, majd éjszaka a táncot jártak a tűz körül. Ezt követően reggel minden család hazavitt egy részt a parázsból, ezzel otthonába szimbolikusan melegséget hozva.

A Britannica enciklopédia online kiadása szerint a IV. Bonifác pápa által bevezetett Mindenszentek napját, azért helyezhették át egy évszázaddal később május 13-áról, november 1-jére, hogy a pogány gyökerekkel rendelkező (október 31-én tartott) kelta ünnepet egy keresztény ünnepséggel helyettesítsék. A Mindenszentek napját megelőző este szent (holy) vagy megszentelt (hollowed) estévé vált, ebből alakult ki az ünnep ma is ismert „halloween” megnevezése. Később, a reformációval a halloweent a protestánsok már csak világi ünnepként ünnepelték, ahogy azt máig is megszokhattuk.

A gyarmatosított Amerika korai századaiban tiltva volt a halloween ünneplése, azonban mikor a 19. század közepén

nagy számú ír telepes érkezett a kontinensre, magukkal hozták a halloweeni szokásaikat, megalapozva ezzel a modern kori halloween kialakulását.

Ahogy azt valószínűleg a tucatnyi amerikai mozifilmben már mindenki láthatta, a modern halloween ünnepének alapvető kellékei a töklámpás, az ijesztő dekorációs elemek és persze a jelmezek, amelyeket magukra öltve az Egyesült Államokban élő gyerekek édesség reményében kopogtatnak a környéken lakók házainál.

Halloween lázban a magyar internet?

Korábbi írásunkban már részletesen bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends grafikonjainak adatait, és a program "Jelenleg felkapott" aloldalát ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legnépszerűbb témák, hírek a világban és Magyarországon.

A Google Trends adatai alapján nemrég megmutattuk a minden évben visszatérő trendet, amely alapján rengeteg internetező már az ősz folyamán igyekszik megtudni, hogy vajon várható-e hó a karácsonyi időszakban. Egyik legfrissebb elemzésünkben azt is megnéztük, hogy a hideg időjárás közeledtével hogy emelkedik téli és a négy évszakos autógumira érkező Google-keresések száma.

Ha a "halloween" kulcsszóra világszerte érkező kereséseket figyeljük meg a Google Trends segítségével, egyértelmű ciklikusság látható a grafikonokon.

Az októberi időszakban az ünnepre készülve minden évben jelentősen megemelkedik a keresések száma.

Globális érdeklődés a halloween iránt 2004 óta
Kép forrása: Google Trends

Ha a világtérképre pillantunk, egyértelművé válik, hogy az angolszász országokban a legnépszerűbb a halloween ünneplése. Az első helyen nem meglepő módon a Egyesült Államok áll. Azt Kanada, Írország az Egyesült Királyság és Mexikó követi. Utóbbi országban ugyanakkor létezik egy a halloweennél sokkal fontosabb ünnep is, amelyet ugyanekkor ünnepelnek az országban; ez a Día de los Muertos, azaz a Halottak napja.

A halloween iránti érdeklődés térképen
Kép forrása: Google Trends

Annak ellenére, hogy a fenti ismertetés alapján a halloween egyértelműen egy angolszász eredetű ünnepnek tekinthető, a Magyarországi keresésekre ugyanez a ciklikusság jellemző. Érdekes azonban megfigyelni, hogy hosszú időintervallumban,

2004-től szemlélve az idei évig egy hullámzóan emelkedő trend rajzolódik ki, ami annak lehet betudható, hogy az ünnep egyre inkább meghonosodik hazánkban is.

A halloween iránti érdeklődés 2004 óta
Kép forrása: Google Trends

Azonban alapvető különbség van az amerikai és a magyar internetezők érdeklődése között. Az Egyesült Államokban a halloween az egyik legnagyobb ünnep az évben, amit jól tükröz, hogy az eseménnyel kapcsolatos keresések nem csak az szeptember végén, október elején kezdenek növekedni:

Az amerikai Google-felhasználók már júliustól kezdve egyre nagyobb arányban érdeklődnek az ünnep iránt.

USA halloween keresések emelkedése 5 éves
Kép forrása: Google Trends

Ha a hazai adatokat nézzük, a halloweennel kapcsolatos más keresőszavak is hasonló ciklikusságot mutatnak. A Magyarországon talán legelterjedtebb halloweeni kiegészítő, a faragott töklámpásra való keresés egyértelműen megugrik ebben az időszakban. Érdekesség az adatok alapján, hogy a "töklámpás" keresőszót egyre inkább kezdi felváltani a "tökfaragás", aminek ugyan pontos okát nem tudjuk megmondani, de vélhetően az interneten egyre szélesebb körben elérhető tutorial-videók iránti érdeklődés állhat mögötte.

A töklámpás és tökfaragás iránti érdeklődés
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz rakéta szuperfegyver topol ballisztikus nukleáris atomfegyver stock