Grúziában robbanásszerű feszültség: egy választás, két exit poll, két győztes?
Globál

Grúziában robbanásszerű feszültség: egy választás, két exit poll, két győztes?

Portfolio
A szombati grúziai – az ország hivatalos nevén georgiai – parlamenti választások eredményei körül jelentős bizonytalanság alakult ki, miután két rivális exit poll felmérés egymásnak ellentmondó előrejelzéseket közölt. Az egyik felmérés a kormánypárt kényelmes győzelmét jósolja, míg a másik az ellenzék többségét vetíti előre.

A kormánypárti Grúz Álom megbízásából készült exit poll szerint a párt a szavazatok 52,8%-át szerezte meg, míg a legnagyobb ellenzéki erő, az Egyesült Nemzeti Mozgalom mindössze 27,2%-ot ért el. Ez az eredmény lehetővé tenné a Grúz Álom számára, hogy egyedül alakítson kormányt – írja a Reuters.

Ezzel szemben az ellenzéki pártok által megrendelt felmérés teljesen más képet fest. Eszerint az ellenzéki koalíció a szavazatok 51%-át kapta, míg a kormánypárt csak 41%-ot ért el. Ha ez az eredmény bizonyulna helyesnek, az ellenzék kerülne kormányzati pozícióba.

A hivatalos eredmények közzétételéig várhatóan feszült légkör uralkodik majd Grúziában. Mindkét oldal magabiztosan nyilatkozik saját győzelméről, ami tovább fokozza a politikai feszültséget az országban.

A választási bizottság közleményben jelezte, hogy a szavazatok összeszámlálása folyamatban van, és kérte a lakosságot, hogy őrizzék meg nyugalmukat az eredmények hivatalos bejelentéséig.

A nemzetközi megfigyelők egyelőre nem nyilatkoztak a választások tisztaságáról és szabályosságáról.

A grúziai parlamenti választások kimenetele nemcsak belpolitikai szempontból fontos, hanem geopolitikai jelentőséggel bír. Az ország stratégiai elhelyezkedése miatt mind az Európai Unió, mind Oroszország kiemelt figyelemmel kíséri az eseményeket.

Forrás: Reuters

Címlapkép: Grúziai polgárok a parlamenti választásokon vesznek részt a grúziai Tbilisziben 2024. október 26-án. Egy ellenzéki koalíció száll szembe a Grúz Álom kormánypárttal, amely 2012 óta van hatalmon Bidzina Ivanishvili vezetésével. A grúzok túlnyomó többsége támogatja az EU-hoz való csatlakozást, azonban az országnak a blokk tagjává válásra irányuló pályázata az év elején befagyasztásra került, miután aggályok merültek fel a májusban elfogadott „külföldi ügynökökről” szóló törvénnyel kapcsolatban, amely a kritikusok szerint demokratikus visszalépést jelent. A fotó forrása: Nicolo Vincenzo Malvestuto/Getty Images

Holdblog

A két mesterlövész (HOLD After Hours)

Zsiday Viktorral megpróbálunk a marxizmusban, a magyar gazdaságpolitikában és egészségügyben, sőt, Trumpban is valami jót találni. Jó szórakozást! 0:42       Új műsorvezetőnk, Zsiday

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Trump vagy Harris lesz az új amerikai elnök? – Hogy érinti ez a befektetéseinket?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz rakéta szuperfegyver topol ballisztikus nukleáris atomfegyver stock