Több millió dollár a kár: így verik át a politikusok az idős embereket
Globál

Több millió dollár a kár: így verik át a politikusok az idős embereket

Portfolio
A CNN oknyomozó riportja szerint megtévesztő adománygyűjtő akciókkal rengeteg idős amerikait vezettek félre különböző politikai kampányszervezetek. Noha mindkét oldalt vádolták hasonlóval, a republikánus adománygyűjtő gépezetre 2022 óta több mint 800 panasz érkezett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (FTC) - közel hétszer annyi, mint a demokraták ellen.

Egy 80 éves, mérnök végzettségű texasi férfi évtizedeken át spórolt a nyugdíjas éveire, a demencia következtében azonban újabb és újabb adományokkal segített politikai kampányokat.

A férfi kevesebb mint két év alatt a Republikánus Párt egyik legnagyobb kis összegű támogatójává vált az országban,

végül pedig közel félmillió dollárt utalt át többek közt Donald Trump volt elnöknek. A megtakarítási számlája gyakorlatilag kiüresedett - kezdi a CNN oknyomozó anyaga, amely az időseket kihasználó adományozó akciókat mutatja be. A texasi férfi fia heteken át igyekezett visszaszerezni apja pénzét a republikánus jelölteket pénzelő WinRedtől,

2024 júniusáig viszont mindössze egyharmadára tudott visszatérítést szerezni.

A hírcsatorna által megkeresett 52 idős adományozó, akik közül sokan demenciában szenvedtek, több mint 6 millió dollárt adott politikai kampányoknak önszántukon kívül.

A kampányszervezetek stratégiája a CNN szerint a következő:

  • Egyetlen adományozás SMS-ek és e-mailek tömkelegét váltja ki, amelyekben sürgős, és látszólag közvetlenül a jelöltektől érkező személyes kérések jelennek meg. Volt olyan magányos idős férfi, aki azt hitte, magával Donald Trumppal kommunikál, a volt elnök pedig meghívta magához egy különleges fogadásra.

    Az áldozat már az utazását tervezte a politikus birtokára, amikor nem értette, az ifjabb Donald Trump miért nem veszi fel neki a telefont.

  • Az irgalmatlan ütemben érkező üzenetek olyan weboldalakra irányítják az adományozókat, ahol havi vagy akár heti utalásra kötelezhetik őket a tudtuk nélkül, hiszen ez csak kis betűvel van feltüntetve, vagy a rendszeres utalás előre ki van pipálva, amit nehezen lehet észrevenni.
  • A nem létező bizottságokba vagy fókuszcsoportokba való meghívás egy másik gyakori taktika. A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint ezt arra használják, hogy a célszemélyek különlegesnek érezzék magukat, ami nagyobb hatással lehet a szociálisan elszigeteltebb emberekre.

Matthew Hurtt, az Arlington megyei republikánus bizottság elnöke úgy véli, az efféle agresszív adománygyűjtési taktikák rövidlátóak, és hosszú távon elriasztják a szavazókat.

Nem kell becsapnunk az embereket, hogy pénzt adjanak a jelöltjeinknek és az ügyeinknek. [...] Minden olyan platform, amely az idősebbeket akaratlanul is pénzadományozásra csábítja, nekem cselszövésnek tűnik

- vélekedett Hurtt.

Mind a WinRed, mind a demokratákhoz kötődő ActBlue azt közölte, értesítik az adományozóikat az ismétlődő utalásokról. Az ActBlue szerint az alkalmazottaik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szokásos 90 napos visszatérítési időn túl is eleget tegyenek a visszatérítési igényeknek. A WinRed honlapja eközben azt írja, hogy "örömmel visszatérítenek minden tévedésből tett adományt", de megjegyzik, ez csak az elmúlt 60 napban tett utalásokra vonatkozik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mit keres ennyi iPhone Kínában?

A patriotizmus megjelenik az okostelefonok piacán is: a fogyasztók szívesen választják a hazait. Az Apple dominálja az észak-amerikai piacokat, míg a Samsung szinte egyeduralkodó Dél-Koreában...

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óraátállítás 2024: kezdődik a téli időszámítás
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna háború katona kalasnyikov ukrán haderő hadsereg stock