Új járványveszélyre figyelmeztetnek a kutatók, már Európában is felütötte a fejét a súlyos kór
Globál

Új járványveszélyre figyelmeztetnek a kutatók, már Európában is felütötte a fejét a súlyos kór

Portfolio
A dengue-láz megbetegedések száma rekordot döntött 2023-ban, és az előrejelzések szerint 2024-ben ez a szám tovább fog emelkedni. A vírus terjedését elősegítő tényezők között szerepel az urbanizáció, az éghajlatváltozás, valamint az elhízás és más krónikus betegségek növekvő gyakorisága. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiát indított a probléma kezelésére - írta meg a The Guardian.

A WHO adatai szerint 2023-ban 6,5 millió dengue-láz esetet jelentettek világszerte, ami minden eddiginél magasabb szám.

2024-ben ez a szám várhatóan megduplázódik, eddig 12,4 millió esetet regisztráltak.

A WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus "riasztó tendenciának" nevezte a betegség gyors terjedését.

A dengue-láz elsősorban Latin-Amerikában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában okoz problémát, de egyre gyakrabban fordul elő Európában is.

A WHO becslése szerint jelenleg 4 milliárd embert fenyeget a dengue és a rokon vírusok veszélye, ami 2050-re 5 milliárdra nőhet.

Sophie Yacoub professzor, az Oxfordi Egyetem klinikai kutatócsoportjának vezetője szerint a probléma összetett: "A világnak több tényező együttes hatásával kell szembenéznie, köztük az éghajlati válsággal, a megnövekedett migrációval és az urbanizációval."

A vírust terjesztő szúnyogfajok, különösen az Aedes albopictus (tigrisszúnyog), jól alkalmazkodtak a városi környezethez és új területeken is megtelepedtek. Az éghajlatváltozás nem csak a szúnyogok túlélését segíti elő új területeken, hanem szélsőséges időjárási eseményeket okoz, amelyek új szaporodási helyeket teremtenek számukra.

A dengue-láznak négy különböző változata van, és egy második fertőzés gyakran súlyosabb lehet, mint az első.

Brazíliában például most először fordul elő, hogy mind a négy szerotípus egyszerre kering, ami hozzájárul az esetek számának növekedéséhez.

Yacoub professzor rámutatott arra is, hogy az elhízás és más krónikus betegségek növelik a súlyos megbetegedés kockázatát:

A Covid-19-hez hasonló kockázati tényezők vannak - így az elhízott, cukorbeteg vagy más társbetegségben szenvedő embereknél nagyobb a súlyos dengue megbetegedés és a magasabb halálozás kockázata.

Bár a dengue-láz ellen jelenleg nincs specifikus kezelés, két vakcina is elérhető. Az egyik, a Qdenga ígéretesnek tűnik, és Brazíliában már alkalmazzák a járvány megfékezésére (ez a vakcina már itthon is elérhető és kérhető). Emellett folyamatban vannak kutatások új kezelési módok kifejlesztésére is.

A WHO október 3-án indított globális stratégiája a dengue és más, hasonló módon terjedő betegségek elleni küzdelemre összpontosít. A tervben szereplő intézkedések - a megfigyeléstől a szúnyogok elleni védekezésig - 55 millió dollárt igényelnek a következő évben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrán katona