Kimondták a tudósok: szörnyű következményei lehetnek, ha nem alszol eleget
Globál

Kimondták a tudósok: szörnyű következményei lehetnek, ha nem alszol eleget

Portfolio
Egy új kutatás szerint a túl kevés alvás hosszú távon felgyorsíthatja az agy öregedését. A tanulmány rávilágít arra, hogy az alvás minősége szorosan összefügg a kognitív egészséggel, és hangsúlyozza az alvással kapcsolatos problémák azonnali kezelésének fontosságát - írta meg a Newsweek.

Az elegendő alvás kulcsfontosságú a mentális és fizikai jólétünk szempontjából: segít elmélyíteni az emlékeinket és elősegíti a fizikai regenerálódást. Ezzel szemben az elégtelen alvás hozzájárulhat olyan egészségügyi problémák kialakulásához, mint a szívbetegségek, az elhízás, a neurodegeneratív rendellenességek és a depresszió.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban a felnőttek harmada nem alszik eleget, amely nagy aggodalomra adhat okot, különösen a megfelelő alvás fontosságáról szóló kutatások tükrében.

Clémence Cavaillès, a Kaliforniai Egyetem kutatója és a tanulmány szerzője elmondta, hogy korábbi kutatások szerint

az alvásproblémák összefüggésbe hozhatók az idősebb korban jelentkező rossz gondolkodási- és memóriaképességekkel, ami az embereket a demencia nagyobb kockázatának teszi ki.

A kutatás 589, átlagosan 40 éves résztvevő adatait elemezte MRI vizsgálattal, valamint kérdőívezéssel. A résztvevők alvással kapcsolatos kérdésekre válaszoltak a vizsgálat kezdetén és öt évvel később, majd további tíz év elteltével agyi szkennelésen estek át. Az eredmények azt mutatták, hogy

azok agya, akik alvási nehézségekkel küzdöttek, átlagosan 2,6 évvel idősebb volt azokénál, akik jó minőségű alvást tapasztaltak.

Az agy öregedése során különféle szerkezeti és funkcionális átalakulások történnek, például az agyi térfogat, valamint az idegsejtek és a szinapszisok száma is csökkenésnek indul.

A rossz alvásminőség, az elalvási nehézségek és a korai ébredés mind összefüggésbe hozhatók az agy gyorsabb öregedésével,

különösen azoknál, akiknél a vizsgálati időszak alatt folyamatosan rossz alvási jellemzők mutatkoztak.

Kristine Yaffe, a tanulmány egyik társszerzője hangsúlyozta, hogy az alvásminőségre már fiatalabb korban is fontos kellő figyelmet fordítani. A szakember hangsúlyozta a testmozgás jótékony hatását, a lefekvés előtti koffein és alkoholfogyasztás kerülését, valamint a relaxációs technikák alkalmazását.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az eredmények a résztvevők szubjektív alvásjelentései alapján születtek, és nem bizonyítják közvetlenül, hogy az alvásproblémák okozzák a felgyorsult agyi öregedést. Ennek ellenére a tanulmány meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az alvásproblémák szorosan kapcsolódnak a kognitív hanyatláshoz, és összhangban vannak a korábbi kutatásokkal, amelyek az alvás fontosságát hangsúlyozzák.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kaszpi-tenger-kaukazusi-regio-azerbajdzsan-ormenyorszag-gruzia-turkmenisztan-uzbegisztan-iran