Hiába sietne Ukrajna segítségére a félelmetes katonai hatalom, túl sok a buktató
Globál

Hiába sietne Ukrajna segítségére a félelmetes katonai hatalom, túl sok a buktató

Portfolio
Amint napvilágra került, hogy észak-koreai katonák mehetnek Ukrajnába harcolni az oroszok oldalán, Szöulban is felmerült, hogy határozott kiállást kellene tenniük Ukrajna mellett. A helyzet viszont egyáltalán nem tűnik egyszerűnek – számolt be a Kyiv Independent.

Dél-Korea korábban is hozzájárult Ukrajna Oroszország elleni háborújához, ám eddig csak humanitárius segítségnyújtást adtak Kijev számára. Annak hírére viszont, hogy a nagy rivális, Észak-Korea katonákat küldhet a háborúba újdonsült szövetségese oldalán, megváltozott Szöul álláspontja. Felmerült, hogy fegyverekkel vagy akár katonákkal is segítenék a kelet-európai országot. A helyzet viszont nem annyira egyszerű, mivel a dél-koreai törvények nem teszik lehetővé a gyors beavatkozást.

Mindig van egy kis pózolás, ami közvetlenül azután történik, amit Észak-Korea tesz, de a tényleges megvalósítási képesség nagyon nehéz

– mondta erről Jenny Town, a Stimson Center vezető munkatársa. Kijelentésével arra a törvényre gondolt, amely tiltja a szöuli kormánynak, hogy aktív konfliktuszónába szállítson fegyvereket. Ezért nincs egyszerű helyzetben a távol-keleti ország, amikor Ukrajna támogatásáról beszél. Több forgatókönyv is lehetséges:

  • Fenntartja az eddigi, elsődlegesen humanitárius jellegű segélyét.
  • Szöul megpróbálja azzal megkerülni a saját törvényeit, hogy nem közvetlenül Ukrajnának küldi el a fegyvereket, hanem egy, Kijevvel szoros szövetségesi kapcsolatban lévő országnak. Ezzel hivatalosan a törvénynek megfelelnek, mivel ténylegesen Ukrajnának nem ők juttatják el az eszközöket.
  • Felvállalják a hosszas politikai vitákkal járó és vélhetően komoly népszerűtlenségnek örvendő vitát a törvény megváltoztatására.

Arra egyelőre nincs esély, hogy Szöul rohamtempóban fogja megváltoztatni az eddigi gondolkodását, mivel ez egy hosszú évtizedek alatt kialakított és következetesen viselt álláspont volt az országban. Ráadásul a politikai vezetés nincs könnyű helyzetben Szöulban, mivel a népszerűségi mutatók alapján Jun Szogjol elnök támogatottsága rekordalacsonyra esett. Az ügy ráadásul nem élvez többpárti támogatottságot az országban, ennélfogva a kormánynak be kellene vállalnia egy várhatóan komoly viharokkal járó, kellemetlen belpolitikai következményekkel járó vitákat.

Dél-Korea a világ egyik legdinamikusabban fejlődő fegyvergyártó hatalma, ám az elmúlt évekig a hadiipar főleg csak az északiak elleni elrettentés jegyében szolgálta ki a helyi igényeket. Az utóbbi időben viszont a helyi vállalatok a globális fegyverexportőrök között is egyre jelentősebb pozíciót érnek el, az ország gyorsan a világ egyik legnagyobb hatalmává vált a területen.

Szöul segítségére nagy szüksége lenne az ukránoknak, mivel a kulcsfontosságú 155 mm-es tüzérségi lőszerek tekintetében a nyugati szövetségesek lényegében kifogytak, így az ezekből hatalmas készletekkel rendelkező távol-keleti ország szállításai jelentős hozzájárulást jelentenének.

Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a hatalom az Egyesült Államoknak adott a saját készleteiből, majd Washington a saját raktárából küldött Kijevbe lőszereket. Ezzel lényegében Szöul hozzájárult az ukránok támogatásához, csak több lépésben. Kérdés, hogy az országban gyártott páncélosokkal ezt meg tudnák-e oldani, és az milyen hatással járna a politikai vezetés támogatottságára.

Címlapkép forrása: Staff Sgt. Matthew Foster via Wikimedia Commons

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita