Végre megmagyarázták az oroszok, miért nem foglalták el 3 nap alatt Kijevet
Globál

Végre megmagyarázták az oroszok, miért nem foglalták el 3 nap alatt Kijevet

Portfolio
Oroszország valójában soha nem akarta három nap alatt elfoglalni Kijevet, csupán amerikai szakértők jósolták ezt meg, mint egy Ukrajna elleni orosz invázió potenciális kimenetele – olvasható az orosz MK.ru hírlap vezető cikkében.

Vlagyimi Slepcsenkó, orosz háborús tudósító azt hangsúlyozta a lapnak: a NATO, nyugati elemzők rendszeresen tesznek jóslásokat arról, hogy Oroszország esetleges támadása esetén milyen kimenetelek jöhetnek, most éppen azt prognosztizálták elmondása szerint, hogy 36 óra alatt elfoglalhatja a Baltikumot az orosz hadsereg, ha támadást indítanak.

Slepcsenkó azt mondta: hasonló jóslatokat a „különleges művelet,” vagyis Ukrajna inváziójának kezdetén is tettek Nyugaton, szerinte Amerikából származik az a vélemény is, hogy „három nap alatt elfoglalnák Kijevet” az oroszok.

Slepcsenkó hangsúlyozta: ezt az álláspontot átvették orosz véleményvezérek és elemzők is, az orosz vezérkar azonban sosem tervezett azzal, hogy három nap alatt elfoglalják Kijevet.

Az orosz szakértő egyébként nem teljesen állít valótlanságot: 2022. februárjában az akkori amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornok kezdte el hangoztatni, hogy Kijev 72 órán belül orosz kézre kerülhet, ha Putyin kiadja a támadóparancsot.

Azt, hogy Milley véleménye mennyire volt magánvélemény és mennyiben alapult valós hírszerzési információka, a mai napig nem tudni. Nem kizárt, hogy az orosz vezérkar tényleg azzal számolt, hogy három nap alatt elfoglalják Kijevet, hiszen több beszámoló is érkezett a háború elején orosz katonáktól, akik azt állították, hogy csak három napnyi élelmiszerrel és utánpótlással készültek az invázióra. Más, Ukrajna által zsákmányolt haditervek két hétre szóltak, igaz, ezek a tervek nem csupán a főváros térségét érintették.

Ha nem is három napra, talán nem is két hétre, az biztosra vehető, hogy az orosz vezetők a mostaninál lényegesen rövidebb „különleges műveletre” terveztek. Az orosz invázió műveleti terveit jól ismerő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már 2022 májusában azt mondta: meglepte, mennyire elhúzódott az orosz invázió.

Címlapkép: President.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita