Új világrendet hirdettek a globális nagyhatalmak vezetői: így alakítanák át a rendszert
Globál

Új világrendet hirdettek a globális nagyhatalmak vezetői: így alakítanák át a rendszert

Portfolio
A kínai és az orosz elnök kedden Kazanyban találkozott, ahol megerősítették elkötelezettségüket a szorosabb együttműködés mellett a jelenlegi globális kihívások közepette. A két vezető hangsúlyozta a „méltányos világrend” kialakításának fontosságát, és kiemelte országaik szerepét a nemzetközi stabilitás megőrzésében - számolt be a South China Morning Post.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a 16. BRICS-csúcstalálkozó keretében folytatott megbeszéléseket. A találkozó célja, hogy lendületet adjon a feltörekvő gazdaságokat tömörítő blokknak, amely alternatívát kíván nyújtani a nyugati vezetésű világrenddel szemben. Putyin nyitóbeszédében hangsúlyozta:

Az orosz-kínai együttműködés a globális ügyekben az egyik fő stabilizáló tényező a világ színpadán.

Hszi Csin-ping a nemzetközi helyzet komoly változásaira és felfordulásaira utalt, ugyanakkor megerősítette hitét a két ország közötti mély barátság sérthetetlenségében. A kínai államfő szerint országaik „feltérképezték a szomszédos nagyhatalmak helyes útját az együttéléshez anélkül, hogy szövetségeket kötnének, konfrontációba bocsátkoznának vagy harmadik feleket vennének célba”.

A BRICS-csoport idén öt új taggal bővült, önmagát pedig a nyugati vezetésű világrend alternatívájaként pozicionálja.

A csúcstalálkozón mintegy 40 ország vesz részt, jelezve a szervezet növekvő vonzerejét. A két vezető korábbi találkozóin ígéretet tett a kétoldalú kapcsolatok erősítésére, különös tekintettel az energetikai együttműködésre, a védelmi és katonai kapcsolatokra, valamint a kereskedelem fokozására. Putyin elmondta, hogy a bonyolult nemzetközi helyzet ellenére sikerült jelentősen növelni a kereskedelmi volument és számos nagyszabású kétoldalú projektet megvalósítani. Hozzátette, hogy bár a nyugati szankciók hatással voltak a kínai-orosz kereskedelemre, Oroszország továbbra is Kína egyik fő nyersolaj-beszállítója. A találkozón várhatóan fontos fejlemények lesznek a kölcsönös BRICS-fizetési mechanizmus létrehozásával kapcsolatban, ami tovább erősítheti a tagországok gazdasági együttműködését.

Hszi és Putyin tavaly megállapodtak egy átfogó, 2030-ig tartó fejlesztési tervről a kínai-orosz gazdasági együttműködés terén. Emellett megerősítették elkötelezettségüket a többpólusú világ védelme mellett, jelezve a globális Dél egyesítésére irányuló törekvéseiket. Miközben az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be kínai vállalatok ellen, amelyek állítólag együttműködnek Oroszországgal, Peking továbbra is az ukrajnai konfliktus de-eszkalációjára szólít fel. Vang Ji kínai külügyminiszter nemrég különböző tárgyalásokon vett részt, hogy Kínát béketeremtőként pozicionálja a nemzetközi színtéren.

Címlapkép forrása: Kremlin.ru via Wikimedia Commons

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita