Történelmi bevetésre indultak az Egyesült Államok csúcsmodern vadászgépei: Kínának szólt az üzenet
Globál

Történelmi bevetésre indultak az Egyesült Államok csúcsmodern vadászgépei: Kínának szólt az üzenet

Portfolio
Tengeri gyakorlatokba kezdtek az amerikai F-35B Lightning II típusú repülőgépek Japán közelében. A tesztek közben eddig még nem látott manővereket is végrehajtottak – írja az Army Recognition.

A Csendes-óceán keleti részén kezdtek hadgyakorlatba az amerikai vadászgépek a japán erőkkel. A mostani gyakorlatok különlegessége, hogy a csúcsmodern nyugati ötödik generációs lopakodó járművek első alkalommal használták bázisnak a JS Kaga (DDH-184) többfunkciós romboló fedélzetét, ennél is érdekesebb, hogy a szigetország bármelyik hadihajóját sem használták korábban még az F-35-ösök. A gyakorlatok előkészítik azt, hogy a jövőben könnyebben integrálják a vadászgépeket a japán védelmi erők hadihajóival.

Az Izumo-osztályú hajókon számos átalakítást hajtottak végre annak érdekében, hogy a fedélzet alkalmas legyen a járművek fel- és leszállására. Hőálló bevonatot kapott a kifutónak használt rész a merevszárnyasok igényeihez alkalmazkodva, speciális világítási rendszereket telepítettek, így éjszaka is képesek lehetnek bevetéseket végrehajtani. A tesztek körülbelül három héten keresztül fognak tartani, közben a szakértők kiértékelik az eredményeket.

A gyakorlat egyértelműen a kínai erő növekedésének szól, mivel Tokió nem szeretné tétlenül szemlélni, ahogy ősi riválisa egyre nagyobb befolyásra tesz szert a Távol-Keleten.

Az is szimbolikus emellett, hogy az Egyesült Államokkal közösen hajtják végre a teszteket, mivel mutatja, Washington szintén nem nézi jó szemmel Peking katonai felemelkedését.

A JS Kaga egy japán helikopterhordozó, üresen a vízkiszorítása 19 500 tonna, míg teljes rakománnyal akár 27 000 tonna is lehet. 248 méter hosszú, 28 méter széles és 7,5 méteres a merülése. A gázturbinás meghajtása akár 30 csomós sebességre is képessé teszi. Különféle harci rendszerekkel is felszerelték, amellyel képes a modern háborús helyzetekben is jól teljesíteni. Kapacitása legfeljebb 28 repülőgépre terjed ki, emellett még kilenc helikopter fér még el a fedélzeten.

A tervek szerint 2027-től kezdve fognak állandó jelleggel F-35-ösök állomásozni a japán hadihajókon.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita