Őrült összegek mennek el Amerika csúcsfegyverére, de még mindig százával sorakoznak a megoldatlan problémák
Globál

Őrült összegek mennek el Amerika csúcsfegyverére, de még mindig százával sorakoznak a megoldatlan problémák

Portfolio
Az F-35-ös vadászgépprogram továbbra is küzd a készenléti mutatók teljesítésével, miközben az üzemeltetési és karbantartási költségek folyamatosan emelkednek. A Government Accountability Office (GAO) új jelentése szerint a program egymást követő évben nem érte el a kitűzött célokat, annak ellenére, hogy a Pentagon jelentős összegeket fordított a flotta fenntartására - közölte a Defense One.

A GAO jelentése szerint a Pentagon 2018 és 2023 között több mint 12 milliárd dollárt költött az F-35-ös flotta üzemeltetésére és karbantartására. Ennek ellenére a program nem tudta teljesíteni a kulcsfontosságú készenléti mutatókat. A probléma nem korlátozódik kizárólag az F-35-ösre: a Pentagon hét másik taktikai repülőgép-programja szintén egymást követő évben maradt el a kitűzött céloktól. A jelentés rámutat, hogy a vizsgált 15 taktikai repülőgép-változat egyike sem érte el a 2023-as költségvetési évben a küldetésképességi célját.

Mindössze két típus, az F-15C és az F-16C teljesítette az éves célokat a 2018-as pénzügyi év óta eltelt évek legalább felében.

Az F-35 közös programhivatal tavaly elindította a "War on Readiness" nevű kezdeményezést, amelynek célja a repülőgépek bevethetőségi arányának 10 százalékos növelése volt 2024 márciusának végéig. Az erőfeszítések ellenére azonban csak 2,6 százalékos javulást sikerült elérni, így a bevethetőségi arány 55,7 százalékra emelkedett. Michael Schmidt altábornagy, az F-35-ös program végrehajtó tisztje elismerte a kihívásokat:

Nem tartunk ott, ahol lennünk kellene a bevetésre alkalmas arányok tekintetében, de úgy gondolom, hogy olyan elemeket építettünk be a rendszerbe, amelyek megmutatták nekünk azt az utat, hogy hogyan juthatunk el oda.

A program továbbra is küzd két fő problémával, amelyek hátráltatják az F-35 készültségét. Bár a pontos részletek nem nyilvánosak, Schmidt korábban azt nyilatkozta a kongresszusnak, hogy ha sikerül leküzdeni ezeket az akadályokat, a flotta egészére vonatkozó bevetésre képes arány több mint 70 százalékra emelkedhet.

Az F-35-ös program régóta fennálló fenntartási problémákkal küzd, beleértve a raktári karbantartás késedelmeit, a pótalkatrészhiányt, a vállalkozóktól való nagyfokú függést, valamint a javításokhoz szükséges műszaki adatokhoz való hozzáférés hiányát. Jelenleg a Lockheed Martin vezeti és irányítja a fenntartást, ami a GAO szerint

korlátozott döntéshozatali képességet és befolyást hagyott a Pentagonnak a raktárkarbantartás felett.

A helyzet változhat a közeljövőben, mivel a 2022-es nemzetvédelmi felhatalmazási törvény előírja a katonai szolgálatoknak, hogy 2027-ig vegyék át az F-35 fenntartásának irányítását. A GAO becslése szerint a három haderőnemet kiszolgáló repülőgép üzemeltetésének és karbantartásának teljes költsége várhatóan meghaladja az 1,5 ezer milliárd dollárt.

Az F-35 program teljes költsége a kezdetektől a befejezésig előreláthatólag eléri a 2 ezer milliárd dollárt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita