Likvidálták a terrorvezért, ezzel egy lépéssel közelebb került az Egyesült Államok kivonulása egy egész országból
Globál

Likvidálták a terrorvezért, ezzel egy lépéssel közelebb került az Egyesült Államok kivonulása egy egész országból

Portfolio
Az iraki kormány bejelentette, hogy egy katonai művelet során megölték az Iszlám Állam (ISIS) legfőbb iraki parancsnokát az északkelet-iraki Hamrin-hegységben. A sikeres akció jelentős csapást mért a terrorszervezet vezetésére, miközben az Egyesült Államok és Irak megállapodott az amerikai vezetésű koalíció iraki katonai missziójának jövő évi lezárásáról - írta meg a Newsweek.

Mohammed sí al-Szudáni iraki miniszterelnök kedden közölte, hogy Dzsaszim al-Mazroui Abu Abdul Kadert, az ISIS legfőbb iraki parancsnokát likvidálták a Szaláh ed-Dín kormányzóságban végrehajtott hadműveletben. A művelet során további nyolc terroristával végeztek, akiknek személyazonosságát DNS-vizsgálatokkal erősítették meg.

Irakban nincs helye a terroristáknak, és a rejtekhelyeikig fogjuk üldözni és felszámolni őket

- hangsúlyozta al-Szudáni közleményében.

Az akció sikerét megelőzően az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) pénteken jelentette be, hogy iraki légicsapások során egy magas rangú ISIS-vezetőt és három fegyverest likvidáltak:

Az ISIS, amely az al-Kaida iraki társszervezetéből nőtte ki magát, 2006-ban az iraki Iszlám Állam nevet vette fel, majd 2010-ben Abu Bakr al-Bagdadi vezetésével ISIS-re változtatta nevét. A szervezet jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, mielőtt a helyi és nemzetközi erők visszaszorították volna. Al-Bagdadit végül 2019-ben egy amerikai rajtaütés során ölték meg Szíriában.

Az Egyesült Államok nemrég bejelentette, hogy megállapodott az iraki kormánnyal az ISIS ellen harcoló, amerikai vezetésű koalíció iraki katonai missziójának jövő évi lezárásáról. Ennek keretében az amerikai csapatok elhagynak néhány régóta elfoglalt támaszpontot az országban. A Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh annyit közölt:

Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy a lábnyomunk változni fog az országon belül.

A konkrétumok ismertetésétől azonban tartózkodott, így nem derült ki, hogy a jelenleg Irakban szolgáló mintegy 2500 amerikai katona közül hányan maradnak az országban.

Az iraki tisztviselők már évek óta sürgetik a koalíciós erők kivonását, és hónapok óta folynak hivatalos tárgyalások az amerikai jelenlét csökkentéséről. A helyzetet bonyolítja, hogy a Közel-Keleten jelenleg feszült a helyzet az Izrael és az Irán által támogatott militáns csoportok közötti konfliktus miatt, ami szélesebb körű regionális háborúval fenyeget.

Az elmúlt időszakban az Irán által támogatott milíciák rendszeresen támadták az amerikai erőknek és vállalkozóknak otthont adó bázisokat.

Ezek a támadások különösen felerősödtek a tavaly októberben kirobbant izraeli-Hamász konfliktus óta.

Címlapkép forrása: Sgt. 1st Class Roger M.Dey via Wikimedia Commons

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita