Hiába nyert nagyot Orbán Viktor szövetségese a szomszédban, mégsem őket kérik kormányzásra
Globál

Hiába nyert nagyot Orbán Viktor szövetségese a szomszédban, mégsem őket kérik kormányzásra

Portfolio
Szeptember végén tartottak parlamenti választásokat Ausztriában, amelyen a győzelmet a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) szerezte meg a szavazatok 29 százalékának megszerzésével. Ennek ellenére az államfő mégsem a radikálisokat kérte fel kormányalakításra – írja a BBC.

Történelmi sikert hozott a szeptember 29-i választás a FPÖ számára, hiszen korábban soha nem szereztek ennyi szavazatot a parlamenti választáson Ausztriában, a szavazatarányt tekintve is az eddigi legnagyobb sikerüket ünnepelhették.

Az oroszbarát szervezetet a többi politikai párt viszont igyekszik megkerülni, mivel az általuk hangoztatott üzenetekkel annyira nem értenek egyet, hogy nem tartják lehetségesnek a kompromisszumos, koalíciós megoldást.

Az FPÖ így hiába végzett az első helyen, a többséget nem tudta megszerezni, ezért mindenképpen partnereket kellene keresnie, hogy kormányt alakíthasson. Alexander Van der Bellen osztrák zöldpárti köztársasági elnök a patthelyzetet érzékelve a második legtöbb szavazatot elérő konzervatív Néppártot (OVP) és annak vezetőjét, a jelenlegi kormányfőt, Karl Nehammert kérte fel kormányalakításra. Az elnök meg is indokolta döntését:

Kickl nem fog találni olyan koalíciós partnert, aki kancellárt csinálna belőle. A szeptember 29-i parlamenti választás nem egy olyan verseny, amelyben az a párt, amelyik elsőként ér célba, automatikusan kormányt alakíthat

– tette hozzá. Úgy látja, hogy a 26,3 százalékos eredményt elérő konzervatívok könnyebben tudnak a 21 százalékkal harmadik helyen végző szociáldemokratákkal együttműködni és kormányozni. A helyzetet bonyolítja, hogy egy ilyen megállapodás önmagában még csak egy fős többséget jelentene az osztrák parlamentben, így egy harmadik partner bevonására is szükség lehet. Ez a zöldpárt vagy a liberális Neosz lehet. Nehammer azt nyilatkozta a felkérést követően, hogy nem tudja garantálni a tárgyalások sikerességét.

Herbert Kickl az FPÖ pártvezetője szerint mivel ő kapta a legtöbb szavazatot, ezért neki kellene vezetnie az országot, hiszen a választói akarat így nem érvényesül. Hozzátette, hogy

az elnök szakított az osztrák köztársaság „bevált és normális folyamataival”, amikor nem a választás győztesét bízta meg a kormányalakítással.

Ígéretet tett, szerinte ezzel még nem zárult le az ügy, nem adja fel a küzdelmet a kormányfői székért.

Címlapkép forrása: C.Stadler/Bwag via Wikimedia Commons

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita