Friss felmérések érkeztek Amerikából: fellélegezhet Kamala Harris?
Globál

Friss felmérések érkeztek Amerikából: fellélegezhet Kamala Harris?

Portfolio
A Washington Post és Schar School október első felében több mint 5 ezer, billegő államban élő választó körében végzett felmérést, amely alapján a biztos szavazók körében a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump között mindössze 1 százalékpont az országos különbség, méghozzá Harris javára. Az Egyesült Államok 47. elnökének kilétéről döntő csatatérállamokban egy hajszállal ugyancsak a demokratának áll jobban a szénája.
Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!

A Washington Post a szavazásra hajlandóbbak körében azt találta, hogy

  • Arizonában 46%-49%-re Donald Trump áll az élen,
  • ahogy Észak-Karolinában is (47%-50%).
  • Georgiában azonban Kamala Harris vezet 51%-47%-re,
  • és Michiganben is a demokrata áll egy kicsivel jobban (49%-47%).
  • Nevadában döntetlen az állás (48%-48%),
  • Pennsylvaniában viszont az amerikai alelnök vezet (49%-47%),
  • valamint Wisconsinban is (49%-47%).

Ez alapján Harrist a rozsdaövezeti "kék fal" juttathatja a Fehér Házba, amely Georgiával kiegészítve 286 elektori vokssal ér fel.

Ha az összes regisztrált választót vesszük figyelembe, Michiganben Trump átveszi a vezetést (46%-47%), Nevadában viszont Harris felé billen a mérleg (47%-44%).

A különböző felmérések átlaga egyébként azt sejteti, hogy Észak-Karolinát idén nagyobb eséllyel szerezheti meg Harris, mint Georgiát, a Post kutatása azonban szembemegy ezzel a feltételezéssel. Azt viszont megerősíti, hogy Arizona jelentheti a demokraták számára a legnagyobb kihívást, és hogy

Kamala Harris a lakosság összetételében fehérebb és kevésbé sokszínű középnyugati államokra támaszkodhat elsősorban.

Ez alól kivételt képez a történelmi Délhez tartozó Georgia, mely népességének harmada afroamerikai.

Az amerikai elnökválasztási kampány legújabb fejleményeiről itt írtunk bővebben.

A Reuters/Ipsos új közvélemény-kutatása szintén arra jutott, hogy Kamala Harris a hibahatáron belül, 48%-45%-os arányban vezet Donald Trump volt amerikai elnökkel szemben a biztos szavazóknál. Mindezt annak ellenére, hogy a válaszadók mintegy 70%-a szerint rossz irányba haladnak a megélhetési költségeik, míg 60% szerint ugyanez igaz a gazdaságra. 65% úgy véli, a bevándorlási politika sincs jó úton.

A választók szerint a gazdaság és a bevándorlás, valamint a demokráciát fenyegető veszélyek az ország legégetőbb problémái. Azt illetően, hogy melyik jelölt a megbízhatóbb az adott területeken, Trump vezetett a gazdaság (38%-46%) és a bevándorlás (35%-48%) terén, a politikai szélsőségek és a demokráciát fenyegető veszély kezelésében viszont Harris vitte a prímet (42%-35%), ahogy az abortusz és az egészségügy kapcsán is.

A Washington Post-Schar School felmérése 5 016 biztos szavazó megkérdezésével készült a kulcsfontosságú államokban, a hibahatára +/- 1,7 százalékpont országosan, az egyes államokban pedig +/- 3,9 és 5 pont között található. A Reuters/Ipsos legutóbbi közvélemény-kutatásában országszerte 3 307 biztos választót kérdeztek meg online, a hibahatár +/- 2 százalékpont.

Címlapkép: Kamala Harris demokrata elnökjelölt, az Egyesült Államok alelnöke érkezik a Univision eseményére 2024. október 10-én Las Vegasban, Nevadában. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita