Elindult Amerikában a végső összecsapás: nagyon bekeményített Donald Trump
Globál

Elindult Amerikában a végső összecsapás: nagyon bekeményített Donald Trump

Szabó Ákos
Finisébe érkezett a Fehér Házért zajló versenyfutás Amerikában. 14 napja maradt a demokrata Kamala Harris alelnöknek és a republikánus volt elnöknek, Donald Trumpnak, hogy meggyőzzék az amerikai választókat, Joe Biden után az ő kezükben lenne leginkább biztonságban az Egyesült Államok kormányrúdja. A kampány kétség nélkül felpörgött: miközben Trump vadabbnál vadabb kijelentésekkel borzolta a kedélyeket, és még egy McDonald’s-ban is beállt az olajsütő mellé, addig a Harris-kampány a „kifáradt” exelnök életkorára és szerintük veszélyes retorikájára hívja fel a figyelmet. A demokraták mégsem örülhetnek, hiszen Trump támogatottsága látszólag épp a végjátékra kezdett emelkedni.
Portfolio Investment Day 2024 Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni! Információ és jelentkezés

Médiahadjárat vegyes eredményekkel

Kezdetben számos kritika érte Kamala Harrist és alelnökjelöltjét, Tim Walzot, amiért – Joe Biden amerikai elnök kockázatkerülő médiastratégiáját követve – sokkal kevesebb sajtószereplést vállaltak a republikánus riválisaiknál. Ám két héttel ezelőtt a demokrata kampány begyújtotta a rakétákat, azóta Harris szinte naponta ül le valamelyik tévécsatorna vagy podcast műsorvezetőjével beszélgetni.

A Donald Trump által szintén előszeretettel látogatott podcastcsatornák kiemelt szerepet játszanak a kampányban,

egyesek az első „podcast-választásnak” nevezik az ideit

A „fősodratú” sajtó háttérbe szorulása mindenesetre ékes példája az amerikai médiatér feldarabolódásának, idegen szóval fragmentálódásának, illetve a hagyományos intézményekbe és a „negyedik hatalmi ágba” vetett bizalom csökkenésének. A jelöltek pedig természetesen hasznot húznak a kevésbé formális, személyesebb megjelenésekből, amelyek visszafogottabb számonkérést és könnyebb bemutatkozási lehetőséget kínálnak számukra.

Az abortuszjog védelmét zászlajára tűző Kamala Harris első megjelenései közé tartozott a fiatal nőket megcélzó „Call Her Daddy” nevű podcast, bár sörözött Stephen Colbert humorista késő esti műsorában a CBS-en és szerepelt a másik legnagyobb kereskedelmi tévé, az ABC „The View” című női talkshowjában is. Harris az itt adott egyik ügyetlen válaszával rögvest Trump legújabb reklámjába repítette magát, amelyben a népszerűtlen elnökkel próbálják összekötni őt. Miután megkérdezték tőle, hogy mit csinált volna másképp, mint Joe Biden az elmúlt négy év során, Harris kijelentette,

nincs egy dolog sem, ami eszembe jutna.

Az alelnök később kiemelte, más élettapasztalatai vannak, mint Bidennek, akitől eltérően egy republikánus politikust is jelölne a kormányába.

Harris a független szavazókra lövő médiahadjárata következő lépéseként élete első interjúját adta a republikánusok felé hajló Fox News-nak. Bret Baier műsorvezető nem habozott, hogy a bevándorlás kapcsán számonkérje az alelnökön a korábbi álláspontjait és Biden intézkedéseit, illetve azok hiányát. A közel sem baráti hangnemű beszélgetés során Harris ezúttal igyekezett nagyobb távolságot tartani az elnöktől, hiszen

az amerikaiak többsége változásra vágyik:

a választók 56%-a rossz véleménnyel bír Biden elnöki teljesítményéről, és kétharmaduk úgy véli, nem haladnak jó irányba az ország dolgai.

Az alelnök a Foxnak elmondta, ő nem töltötte a karrierje egészét Washingtonban, ezért

az én elnökségem nem Joe Biden elnökségének folytatása lenne. És mint minden új elnök, aki hivatalba lép, én is az élettapasztalataimat, a szakmai tapasztalataimat és friss, új ötleteket fogok hozni. Egy új generációs vezetőt képviselek.

Ennek dacára, arra a kérdésre, miszerint Harris mikor vette észre, hogy Joe Biden szellemi állapota rosszabbra fordul, az alelnök védelmébe vette a 81 éves elnök döntéshozó képességét, majd Trumpra terelte a szót, mondván, nem Biden szerepel a szavazólapokon, hanem ő.

A volt elnöknek mindenesetre nem volt ínyére, hogy egyre többször fordulnak meg a demokraták a kedvenc csatornájának tartott Fox Newson, és közösségi oldalán kritizálta annak vezetőit és riportereit.

Harris múlt héten a demokrata bázisnak számító fekete férfiak bebiztosítása érdekében újfent a podcastokhoz fordult, több adásban népszerűsítette az őket megcélzó szakpolitikai javaslatait – bár egyesek bírálták, hogy épp ennek keretében jelentette be a rekreációs marihuána országos legalizálásáról szóló terveit. A kampányhoz csatlakozó egykori elnök, Barack Obama szintén ellenérzést váltott ki többekből, amikor azzal szólt a Harrisért állítólag kevésbé lelkesedő fekete férfitársaihoz,

Egy részemet ez arra engedi következtetni, hogy egyszerűen nem jön be nektek az elképzelés, hogy egy nő legyen az elnök, és más alternatívákkal és más okokkal álltok elő.

Republikánusok és egyes demokraták ugyancsak sértőnek nevezték a megjegyzést, Harris pedig ezután nem győzte hangsúlyozni, hogy senki sem veheti adottnak egyes csoportok szavazatait, és meg kíván dolgozni a fekete férfiak voksaiért.

crosstabs rassz alapú bontás3

Az afroamerikaiak körében egyébként Harris továbbra is elmarad Biden 2020-as teljesítményétől

a Split-ticket szerzője, Adam Carlson összesítése szerint. A demokrata elnök négy éve 83 százalékpontot vert Trumpra a feketék között, Harris főlénye viszont mostanra 65 pontra csökkent a közvélemény-kutatások átlaga szerint. A pollok azonban 2020-ban alábecsülték a demokraták szavazatarányát a feketék között, egy feltevés szerint azért, mert Trumpot épp a szavazásra kevésbé hajlandó, afroamerikai fiatal férfiak támogatják nagyobb arányban. Meglátjuk, idén sikerül-e elvinnie őket az exelnöknek, vagy a republikánusokhoz vándorló feketékről szóló narratíva csak fikció marad. Trump bizakodó a színesbőrű támogatóit illetően, a georgiai Atlantában egy hete arról beszélt, hogy

minden afroamerikainak vagy latinónak – és tudják, milyen jól állok közöttük –, aki Kamalára szavaz, meg kellene vizsgáltatni a fejét. Mert [a demokraták] tényleg átcseszik önöket. Tényleg átcseszik önöket.

Közeledik a választás, erősödik a retorika

Miközben a hétvégén a 60. életévét betöltött Harris immár megragadja a legtöbb lehetőséget a kampányhajrában (bár az Al Smith-alapítvány jótékonysági vacsorájára a hagyománnyal szakítva csak videóüzenetet küldött, míg Donald Trump személyesen mondott beszédet), addig

a republikánus elnökjelölt az utóbbi napokban az egymás után lemondott interjúival került a címlapokra.

Az exelnök visszamondta a CBS „60 Minutes” című műsorában való szereplését, ahogy a CNBC-vel és az NBC-vel tervezett interjúit is. Miután egy podcastbeszélgetést is elnapoltak, a Politico arról írt,

Trump kampánystábja „fáradtsággal” indokolt bizonyos lemondásokat.

Trump elnök lekörözi Kamala Harrist a kampánykörúton. A héten minden nap adott interjút a médiának. Több energiája és keményebb munkamorálja van, mint bárkinek a politikában

- tagadta az értesülést Karoline Leavitt kampányszóvivő, amit „kétség nélkül hamisnak” titulált.

Harris ennek ellenére kritizálta 78 éves riválisát az egészségügyi alkalmassága miatt, aláhúzva, hogy vele ellentétben Trump nem hozta nyilvánosságra orvosi kórtörténetét, és nemet mondott egy újabb elnökjelölti vitára is. Annak helyében a CNN egy Harrisszel tartott fórumot fog sugározni szerda este.

Ez elgondolkodtató. Miért akarja a stábja, hogy bujkáljon? Az ember megkérdőjelezi, attól félnek talán, hogy az emberek rájönnek, túl gyenge és instabil?

- dobta fel a labdát Harris a billegő államnak számító Észak-Karolinában.

Trump a Truth Socialön reagált Harris szavaira, mondván, nagyon fontosnak tartaná, hogy az általa korábban „őrültnek”, „butának” és „hazugnak” nevezett demokrata politikus átessen egy kognitív teszten, mert „a tettei sokakat arra engednek következtetni, hogy valami nagyon nincs rendben vele.”

Azon kívül, hogy

Trump a hétvégén egy pennsylvaniai McDonald’s gyorsétteremben sült krumplit csomagolt a kamerák előtt

– kétségbe vonva, hogy Harris egyetemistaként valóban ott dolgozott volna –, a legtöbben a kampányrendezvényein történtekre figyeltek fel, noha az erős kijelentések sosem álltak távol az amerikai elnökválasztáson idén harmadjára ringbe szálló egykori ingatlanmágnástól.

Egy Foxnak adott interjúban például arról beszélt Trump, hogy nem tart a külföldi államok beavatkozásától a választásba, mert a valódi káoszt szerinte a „belső ellenségek” szíthatják.

Szerintem a nagyobb problémát a belülről jövő emberek jelentik. Van néhány nagyon rossz emberünk. Van néhány beteg emberünk, radikális baloldali őrültek. És szerintem ezt nagyon könnyen kezelni kellene, ha kell, a Nemzeti Gárdának vagy, ha valóban szükséges, a hadseregnek, mert nem hagyhatják, hogy ez megtörténjen

- mondta a republikánus zászlóvivő. A kijelentést elrettentő példaként Kamala Harris is lejátszotta az egyik kampánygyűlésén, mondván,

Donald Trump egyre labilisabb és zakkantabb, és féktelen hatalomra tör. […] Amerikai állampolgárokra akarja küldeni a hadsereget.

Egy nappal később Trump pennsylvaniai rendezvénye meglepő fordulatot vett: miután páran rosszul lettek a melegtől a közönségben, a volt elnöknek rendhagyó elképzelése akadt a választói fórum folytatásáról.

Ki a fene akar kérdéseket hallani amúgy is?

- fordult a híveihez Trump, majd közel 40 percen át a kedvenc zenéit játszatta, a rögtönzött koncert közben pedig a színpadon állt, olykor megszólalt és különböző táncmozdulatokat tett. Felcsendült többek közt az Ave Maria, a YMCA, a November Rain a Guns N’ Rosestől és a Macskák musical betétdala is. Trump sajtószóviője azzal kommentálta a történteket, hogy

DJ Trump!

Trump ezenkívül a spanyol nyelvű Univisión csatorna által szervezett, mindkét jelöltet felvonultató latino választói fórumának keretében

2021. január 6-át „a szeretet napjának” nevezte,

amikor a támogatói megostromolták a Capitolium épületét, hogy „megakadályozzák” a Trump által alaptalanul hangoztatott „választási csalást”, miközben a Kongresszus a Joe Biden győzelmét hozó választási eredményeket hitelesítette. Alelnökjelöltje, J. D. Vance egyébként múlt héten kitartott a republikánus exelnök állításai mellett, és úgy felelt egy 2020-as eredmény elismerését firtató újságírói kérdésre: „hogy elveszítette-e Donald Trump a választást? Nem az általam használt szavak alapján, oké?”.

Most szombaton viszont a korábbiaknál is jobban felcsavarta az indulatokat a republikánus elnökjelölt.

Egy Pennsylvaniában tartott felszólalásában arra biztatta a híveit, hogy mondják meg Harrisnek, „ki nem állhatunk téged.”

Szar alelnök vagy. Takarodj innen a pokolba, Kamala

- fejezte ki Trump, majd a latrobe-i beszéde végén Arnold Palmer néhai profi golfozóról kezdett értekezésbe, pontosabban annak nemi adottságairól, mivel a városban született sportoló szerinte „csupa férfi volt.”

Amikor más profikkal együtt zuhanyozott, miután azok kijöttek onnan, azt mondták: „Ó, istenem, ez hihetetlen”

- nevetgélt az exelnök.

Harris a demokratákhoz közel álló MSNBC-n úgy reagált Trump róla szóló megjegyzésére, hogy ezzel „lealacsonyítja” az Egyesült Államok elnöki hivatalát, mely elfoglalására az ellenfele „nem érdemelte ki a jogot.” A kezdetben „örömteli harcot” vívó a demokraták szintén növelik a tétet a kampányfinisben, és visszatértek a Trump jelentette „veszély” hangsúlyozásához, amit Biden is alkalmazott 2020-ban. Alábbi reklámfilmjükben például korábbi republikánus nemzetbiztonsági tisztviselők figyelmeztetnek erre.

Előretört Trump?

Az biztosra vehető, hogy Trump hevesebb retorikája a támogatói körében óriási sikert arat, kérdéses viszont, hogy a bizonytalan vagy független szavazók hogyan értékelik azt. Harris eközben a korábban republikánusok felé hajló, kertvárosokban élő (női) választókra fókuszál a következő napokban, és a korábbi republikánus képviselő, Liz Cheney társaságában kampányol a középnyugati csatatérállamokban.

crosstabs pártpreferencia bontás2

„Az ország a párt előtt” címszóval szervezett turné valószínűleg a független szavazóknak is szól,

Harris ugyanis közöttük teljesít a legrosszabbul Biden négy évvel ezelőtti számaihoz képest:

2020-ban 9 pontos fölénnyel nyerték meg őket a demokraták, most azonban holtverseny van Trump és Harris között. A két kampány, illetve a New York Times és a Cook Political Report is azt saccolja egyébként, hogy a még mindig bizonytalan választók az átlagnál fiatalabbak, több a színesbőrű köztük, és az inflációt tartják a legnagyobb problémának.

A Cook október eleji jelentésében azt is kihangsúlyozta, hogy az amerikai választók mintegy harmada minden szempontból odavan Trumpért,

17%-22%-uk azonban személyesen nem kedveli őt, de helyesli a politikáját, így ennek a csoportnak az urnákhoz terelése eredményezheti Trump győzelmét.

Az úgynevezett „tetszik a politikája/nem tetszik a stílusa” típusú szavazók között felülreprezentáltak a latino voksolók, a felük pedig még bizonytalan vagy kisebb párt jelöltjét támogatja. A Cook október elején azt írta, a republikánus elnökjelölt akkor tudná őket legsikeresebben meghódítani, ha a szakpolitikai programjára fókuszálna – meglátjuk, hogy Trump óriási hírveréssel járó, felcsavart retorikája kontraproduktív vagy épp ellenkezőleg, motiváló hatással lesz a vele ügyek mentén szimpatizáló szavazókra.

A volt elnök mindenesetre kisebb momentumot szerzett az utóbbi napokban, miközben

Kamala Harris népszerűsége és támogatottsága a szeptember 10-i vita után tetőzött.

A YouGov adatai szerint szeptember 17-én a választók 47%-a bírt kedvező, 47% pedig negatív véleménnyel róla, azaz kiegyenlítődött a megítélése, miközben Donald Trump az első merényletkísérlet és a republikánus jelölőgyűlés után volt a legnépszerűbb, nettó -9%-kal július 30-án. Az október 1-i alelnökjelölti csörtét követően Tim Walz és J. D. Vance népszerűsége látványosan emelkedett egyébként, Vance egy pillanatra még Harrist is utolérte.

approval október

A RealClearPolling (RCP) összesítéséből egyértelműen leszűrhető, hogy

valóban szűkült az olló Trump és Harris között országosan,

a demokrata alelnök vezetése jelenleg 0,9 százalékponton áll, ami megfeleződött a szeptember végi 2,2 pontos fölényhez képest. A FiveThirtyEight és a Silver Bulletin, amelyek a pártállásuk és a korábbi pontosságuk alapján súlyozzák és kiigazítják a pollokat, ennél kevésbé drasztikus visszaesést mutat Harris számára: előbbinél most 1,8 pont a korábbi kaliforniai szenátor előnye (náluk Harris vita utáni csúcsa 3,3 pontos vezetésre rúgott), utóbbi alapján pedig Trump 1,6 pontra dolgozta le a hátrányát.

A RealClearPolling és a többi aggregátor közötti különbség abban rejlik, hogy az RCP nem igazítja ki a felméréseket, csupán egyszerű átlagot von belőlük. Az RCP trendvonala ezáltal erősebb kilengéseket szokott produkálni, főleg annak köszönhetően, hogy azonos súlyt adnak a republikánusok (vagy demokraták) felé elhajlással vádolt cégeknek. Ezek között tartják számon a Rasmussen Reportsot és a Trafalgart is, amelyeket más cégekkel egyetemben azzal vádoltak a 2022-es félidős választás idején, hogy a republikánusoknak kedvező polljaikkal „elárasztották” az aggregátorokat, ezzel – tévesen – vörös hullámot prognosztizálva. A Rasmussen adatait a FiveThirtyEight egyébként el is távolította elfogultság és módszertani átláthatatlanság miatt.

A választás végkimenetelét eldöntő csatatérállamokban inkább Trumpnak áll a zászló,

bár tulajdonképpen fej fej melletti küzdelemről beszélhetünk, hiszen a republikánus elnökjelölt bőven a hibahatáron belül vezet. Az RCP az összes ingaállamban szűk Trump-győzelmet mutat, míg a FiveThirtyEight három államban, Michiganben, Nevadában és Wisconsinban még Harrist látja favoritnak, de ez kevés lenne a demokratáknak a Fehér Ház megtartásához. Nate Silver átlaga előbbi három államot szintén az alelnök zsebébe teszi, Pennsylvaniában azonban holtversenyt mutat – ha viszont Harris ott győzni tudna, akkor fordulna a kocka, és ő válna az Egyesült Államok 47. elnökévé.

Kamala Harris és Donald Trump támogatottsága a billegő államokban különböző aggregátorok alapján
  RealClearPolling (RCP) FiveThirtyEight Silver Bulletin
Arizona Trump +1,8 Trump +1,9 Trump +2
Észak-Karolina Trump +0,5 Trump +0,8 Trump +1
Georgia Trump +1,8 Trump +1,5 Trump +1,3
Michigan Trump +1,2 Harris +0,2 Harris +0,6
Nevada Trump +0,7 Harris +0,3 Harris +0,5
Pennsylvania Trump +0,8 Trump +0,3 döntetlen
Wisconsin Trump +0,4 Harris +0,3 Harris +0,6
       

Az elképesztően szoros küzdelem tehát azon fog múlni, hogy a két jelölt közül ki tudja sikeresebben mozgósítani a híveit, és ki felé fognak hajlani az utolsó pillanatban a bizonytalan szavazók. Ahogy azt a Portfolio is kielemezte,

ha a felmérések a 2020-as mértékben becsülik alá idén is Donald Trump támogatottságát, a volt elnök kétség kívül készülhet a második ciklusára.

Ám ha a 2022-es félidős választásokhoz hasonlóan alakul a pollok pontatlansága, akkor Kamala Harris örülhet: a New York Times számításai szerint ez esetben ő tarolna, megnyerve minden billegő államot Georgián kívül.

Címlapkép forrása: Win McNamee/Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita