Célegyenesben a megállapodás: évtizedes ellenségeskedés után a békülés kapujában a nagyhatalmak
Globál

Célegyenesben a megállapodás: évtizedes ellenségeskedés után a békülés kapujában a nagyhatalmak

Portfolio
India és Kína évtizedes távlatokban képtelen egymással megegyezni a Himalájában futó határvonal pontosa futásán, most a hosszú tárgyalások eredményeként közelebb kerültek a konszenzushoz – számolt be a Hindustan Times.

Áttörésről számoltak be az évtizedek óta megoldatlan határvitában India és Kína között. S. Jaishankar indiai külügyminiszter elmondása szerint a Depsang-síkságon és Demcsok kérdésénél sikerült eredményes megbeszéléseket folytatni Pekinggel. Ezek a területek Ladakhoz tartoznak, éppen ahhoz, ahol 2020-ban még több katona halálával járó összecsapások voltak. A felek abban egyeztek meg, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) kivonja az erőit a vitatott területről, ezzel pedig csökkenti a feszültséget, hogy elkerülje az esetleges eszkalációt.

A nagyhatalmak emellett abban is megállapodtak, hogy India járőrözést fognak végrehajtani néhány területen, visszatérve olyan helyekre is, amelyekre eddig a kínai jelenlét miatt nem jutottak el.

Az utolsó hasonló járőrözésre még 2022 szeptemberében került sor, akkor az Újdelhi és Peking között zajló megbeszélések megrekedtek, a felek nem tudtak továbblépni néhány kérdésen. A most nyilvánosságra hozott döntéseknél nem részletezték, hogy pontosan mik a feltételei az újrainduló járőrözésnek.

Mivel a járőrözési intézkedésekről szóló megállapodásról van szó, mostantól olyan területekre is bejuthatunk, ahová korábban nem tudtunk ellátogatni. Ez pozitív fejlemény

– mondta az indiai DS Hooda nyugalmazott altábornagy, az Északi Hadsereg korábbi parancsnoka. Néhány eredményt már eddig is hozott a párbeszéd, például néhány területen pufferzónákat hoztak létre. Ezeknek a célja az volt, hogy elkerüljék az esetleges összecsapásokat a felek között. A megállapodás nagy előrelépést jelent a nagyhatalmak között, azonban még nem teljesen oszlatta el a feszültséget. Az országok továbbra is tízezres nagyságrendben állomásoztatják a katonáikat közel a konfliktuszónához.

Azt kell megértenünk, hogy a diplomáciai oldal opciókat és lehetőségeket ad. De amikor a helyszíni végrehajtásra kerül a sor, mindkét oldal katonai parancsnokain múlik, hogy meghozzák-e ezeket a döntéseket

– jellemezte a helyzetet az indiai Upendra Dwivedi tábornok, a hadsereg főparancsnoka. A meghozott döntés értelmében tehát India elérte a célját, az összecsapások után a katonai vezető még úgy fogalmazott:

Mit akarunk? Azt akarjuk, hogy a 2020 áprilisa előtti helyzet álljon helyre, legyen szó akár a szárazföldi megszállási helyzetről, akár a pufferzónákról vagy a járőrözésről. Amíg ez a helyzet nem áll helyre, addig, ami minket illet, teljes mértékben készen állunk bármilyen rendkívüli helyzetre.

Címlapkép forrása: Vyacheslav Argenberg via Wikimedia Commons

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita