Besokallt a katonai nagyhatalom: hatalmas erőt szabadíthat magára Oroszország
Globál

Besokallt a katonai nagyhatalom: hatalmas erőt szabadíthat magára Oroszország

Portfolio
A dél-koreai kormány fontolóra veszi, hogy támadó fegyvereket szállítson Ukrajnának, válaszul az Észak-Korea és Oroszország között egyre szorosabbá váló katonai együttműködésre. A döntés jelentős változást jelentene Szöul eddigi, főként nem halálos segélyekre korlátozódó támogatási politikájában.

Néhány hete Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy tiszteket telepít Oroszország mellé, és több ezer katonát készül küldeni Moszkva háborús erőfeszítéseihez. Ezt a dél-koreai hírszerzés is megerősítette, közlésük szerint Észak-Korea egy 1500 fős különleges alakulatot küldött Oroszország távol-keleti részére kiképzésre.

Ez a lépés aggodalmat keltett a dél-koreai vezetésben, és azonnali válaszlépések kidolgozására ösztönözte őket.

Jun Szogjol dél-koreai elnök hivatalának egy magas rangú tisztviselője elmondta, hogy különböző forgatókönyveket dolgoznak ki a Phenjan és Moszkva közötti katonai együttműködés kezelésére.

Fontolóra vennénk a védelmi célú fegyverek szállítását, és ha úgy tűnik, hogy túl messzire mennek, akkor a támadó célú felhasználást is fontolóra vehetjük

- nyilatkozta a tisztviselő.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) rendkívüli ülést tartott a helyzet értékelésére. Az NSC közleménye szerint Észak-Korea "bűnszervezetként" viselkedik, amikor fiatal férfiakat küld harcolni Oroszország oldalán, miközben figyelmen kívül hagyja saját népe megélhetését és emberi jogait.

Szöul, amely jelentős fegyvergyártó kapacitással rendelkezik, eddig ellenállt a nyugati országok és Kijev nyomásának, hogy halálos fegyvereket szállítson Ukrajnának. Ehelyett a nem halálos segélyekre, például aknamentesítő felszerelésekre összpontosított. Az új fejlemények azonban arra késztethetik a dél-koreai vezetést, hogy felülvizsgálja ezt az álláspontot.

A dél-koreai kormány szoros együttműködés tervez a nemzetközi közösséggel, különösen a NATO-val. Egy hírszerzési és védelmi tisztviselőkből álló delegáció a közeljövőben ellátogat a NATO központjába, hogy fokozzák az információcserét a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
donald-trump-kamala-harris-vita-2024-szeptember-10-elnokjelolti-vita