Hatalmas küzdelemben az EU-csatlakozás hívei győzhettek Moldovában
Globál

Hatalmas küzdelemben az EU-csatlakozás hívei győzhettek Moldovában

Portfolio
A Europe Elects információi szerint a szavazatok 99,5 százalékának megszámolása után a választók 50,3 százaléka voksolt az Európai Unióhoz csatlakozás mellett az erről szervezett vasárnapi népszavazáson. Az ezzel egy időben rendezett elnökválasztás a jelenlegi nyugatos államfő, Maia Sandu győzelmét hozta, de második fordulóra lesz szükség. Maia Sandu moldovai elnök a választásokba való orosz beavatkozásra utalt, míg a Kreml a kormányt vádolta a választás tisztaságának megszegésével.

Az előzetes eredmények

Moldovában egyszerre tartottak vasárnap elnökválasztást, illetve az ország európai uniós csatlakozásáról szóló népszavazást. A csatlakozási tárgyalások egyébként hivatalosan már megkezdődtek Brüsszellel.

A volt szovjet tagköztársaság 2020-ban, Maia Sandu elnökké választásával nyugatos irányt vett: a mostani választás fő tétje az volt, hogy Moldova marad-e az európai vonalon, vagy újra Moszkva-barát irányba fordul.

Az EU-s csatlakozásról szóló népszavazáson sokáig a nem szavazatok vezettek, de amint elkezdtek beérkezni a külföldön (főleg uniós országokban) élők szavazatai, az igenek szűken átvették a vezetést.

A voksok 99,5 százalékának megszámlálása után mindössze 50,3 százalékkal vezetnek az igenek.

Ami az elnökválasztást illeti, a voksok 98 százalékának megszámolása után Maia Sandu 42 százalékkal vezet, legfőbb ellenfele, az oroszbarát szocialisták jelöltje, Alexandr Stoianoglo 26 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy november 3-án második fordulóra lesz szükség.

Orosz beavatkozás?

Sandu az eredmények láttán a külföldi beavatkozás „példátlan” támadásáról beszélt – írja a Reuters.

Az elnök a moldovaiakhoz intézett nyilatkozatában azt mondta, hogy

„egyértelmű bizonyítékok” vannak arra, hogy a Moldova érdekeivel ellenséges külföldi erőkkel együttműködő bűnözői csoportok 300 000 szavazatot akartak megvásárolni.

Korábban a moldovai rendőrség azzal vádolta meg Ilan Șor moldovai oligarchát, hogy 130 ezer szavazót akart lefizetni, hogy nemmel voksoljanak az EU-s népszavazáson, illetve az oroszbarát elnökjelölteket támogassák. Șor egy nagyszabású csalássorozat miatt jelenleg körözés alatt áll, és Oroszországban él, ahol idén orosz állampolgárságot is kapott.

A Kreml is megszólalt

A Kreml is megszólalt az eredmények kapcsán. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint a moldovai választások nem voltak szabadok, és az eredmények „nehezen megmagyarázható” szavazatnövekedést mutattak Maia Sandu elnök és az Európai Unió javára.

Peszkov „nem szabadnak” minősítette a moldovai választási kampányt, és arra panaszkodott, hogy az ellenzéktől megtagadták a kampányolás lehetőségét, és a hatóságok elnyomásnak vetették alá őket.

Üldözték őket, börtönökbe zárták őket, kihallgatták őket, nem engedték be őket az országba, a médiát bezárták, az internetes forrásokat blokkolták és így tovább

– mondta Peszkov, aki felszólította Sandut, bizonyítsa be, hogy bizonyos bűnözői csoportok befolyásolták a választást, ahogy azt állította.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Robert Ghement

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kalibr-cirkaloraketa-orosz-ukran-haboru-ukrajna-oroszorszag-robotrepulogep-szuperfegyver