Ez az anyag lehet a földön kívüli élet egyik legfontosabb eleme
Globál

Ez az anyag lehet a földön kívüli élet egyik legfontosabb eleme

Portfolio
A szén-dioxidot általában a globális felmelegedés egyik fő okozójaként ismerjük, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Földön uralkodó élhető hőmérséklethez kulcsfontosságú gázról beszélünk. Az élet kialakulásának egyik fontos eleme az égitestek légkörében megtalálható szén-dioxid mennyisége, amely képes az élet számára alkalmas szinten tartani a hőmérséklet szintjét. A Forbes cikke szerint ezen okokból kifolyólag sok olyan bolygó létezhet, amely elméletben alkalmas arra, hogy otthont adjon mikrobiális életformáknak, de az összetett, intelligens élet nem alakulhat ki rajtuk.

A szén-dioxid kulcsfontosságú szerepet játszott a földtörténet korai szakaszaiban és az élet kialakulásában, azonban nagy mennyiségben akadályozhatja az összetett életformák, különösen az intelligens élet evolúcióját.

A szakemberek szerint pedig ez a tény jelentősen korlátozhatja azoknak a bolygóknak a számát, ahol a miénkhez hasonló fejlett élet alakulhat ki a galaxisunkban.

A Föld korai légkörében (több milliárd évvel ezelőtt) nagy mennyiségű szén-dioxidra volt szükség a megfelelő hőmérséklet fenntartásához, mivel a Nap akkoriban jóval halványabb volt. Ahogy nemrég a szén-dioxid környezeti hatásaival foglalkozó cikkünkben is megírtuk, az üvegházhatásért is nagyban felelő gáz nélkül a Föld átlaghőmérséklete a jelenlegi 15 Celsius-fokról nagyjából -20-ra csökkenne, ami valószínűleg a földi élet végét jelentené.

Tehát a szén-dioxid egyszerre létfontosságú eleme, és a globális felmelegedés tükrében nagy fenyegetője is a földi életnek. Ahhoz, hogy a Föld egy lakható bolygó legyen arra is szükség van, hogy képes legyen semlegesíteni a felesleges szén-dioxidot természetes módon, például szénelnyelő rendszerek (óceánok, erdők) révén.

Eddie Schwieterman, a Kaliforniai Egyetem asztrobiológusa egy koppenhágai konferencián elmondta, hogy az emberek a légzés során oxigént lélegeznek be, szén-dioxidot pedig ki. A kutató rámutatott, hogy

a kilélegzett szén-dioxidnak muszáj távoznia a légkörből, mivel a színtelen szagtalan gáz nagy mennyiségben mérgezővé válna a földi élet számára.

A kutatók szerint más bolygók nem feltétlenül voltak ilyen szerencsések a szén-dioxid-egyensúly tekintetében. Sok, a saját csillagának lakható zónájában keringő exobolygó légköre valószínűleg még mindig szén-dioxidban gazdag, ami alkalmas lehet a mikrobiális élet számára, de akadályozza az összetettebb életformák kialakulását.

Várhatóan az intelligens fajoknak otthont adó bolygók száma sokkal, de sokkal kisebb, mint a mikrobiális élettel rendelkező bolygóké

- mondta Schwieterman.

A tudós szerint azonban a Föld légkörének, más bolygókéhoz képes alacsony szén-dioxid tartalma csak egy átmeneti állapotnak tekinthető. Ahogy a Nap folyamatosan egyre fényesebbé válik - 100 millió évente 1%-kal - a Föld lékörében is elszabadulhat az üvegházhatás, és olyan mostoha körülmények alakulhatnak ki, mint a mérgező atmoszférával rendelkező Vénuszon.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy változás jön a rezsicsökkentésben, több százezer háztartást érint majd
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kalibr-cirkaloraketa-orosz-ukran-haboru-ukrajna-oroszorszag-robotrepulogep-szuperfegyver