Elon Musknak semmi sem drága, ha Trump támogatásáról van szó
Globál

Elon Musknak semmi sem drága, ha Trump támogatásáról van szó

Portfolio
A világ leggazdagabb embereként számon tartott Elon Musk újabb lépést tett Donald Trump volt amerikai elnök támogatása érdekében. A milliárdos vállalkozó egy republikánus rendezvényen egymillió dolláros csekket adott át egy résztvevőnek, és bejelentette, hogy a novemberi választásokig naponta hasonló összeget oszt szét azok között, akik aláírják az online petícióját. Ez a lépés azonban jogi kérdéseket vet fel a kifizetések jogszerűségével kapcsolatban.

A pennsylvaniai Harrisburgban tartott America PAC rendezvényen Elon Musk átadta az egymillió dolláros csekket John Drehernek, aki a szervezők szerint nem tudott előre a nyereményről. "Johnnak egyébként fogalma sem volt róla. Szóval mindegy, szívesen" - mondta a Tesla alapítója az átadás során a Reuters hírügynökség szerint.

Ez a gesztus csak a legújabb példája annak, hogy Musk hogyan használja fel hatalmas vagyonát a Trump és demokrata kihívója, Kamala Harris alelnök közötti szoros elnökválasztási verseny befolyásolására. Musk alapította az America PAC politikai akciószervezetet is, amely Trump kampányát hivatott támogatni, többek között a szavazók mozgósításával és regisztrálásával a kulcsfontosságú államokban.

A készpénzkifizetések jogszerűsége azonban kérdéseket vet fel.

Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója az NBC "Meet the Press" című műsorában "mélyen aggasztónak" nevezte Musk tervét, és felvetette, hogy ez olyan ügy, amit a bűnüldöző szerveknek meg kellene vizsgálniuk.

Választási jogi szakértők rámutattak, hogy a szövetségi törvények tiltják a választóknak történő készpénzkifizetéseket, ha azok célja a szavazásra vagy regisztrációra való ösztönzés vagy jutalmazás. Az Igazságügyi Minisztérium választási bűncselekményekkel kapcsolatos kézikönyve szerint ez a tilalom nemcsak a pénzbeli kiadásokra vonatkozik, hanem minden pénzbeli értékkel bíró dologra is.

A harrisburgi rendezvényen Musk látványosan festette le a novemberi választásokat, és arra buzdította támogatóit, hogy szavazzanak korán, és másokat is erre ösztönözzenek.

Ha Harris nyer, az utolsó választás lesz

- jelentette ki a milliárdos.

Musk petíciója, amelynek aláírására kéri az embereket, az Első és a Második Alkotmánymódosítás támogatásáról szól. A rendezvényen résztvevőknek alá kellett írniuk ezt a petíciót, ami lehetővé teszi az America PAC számára, hogy több potenciális szavazó elérhetőségét gyűjtse össze.

A Forbes által a világ leggazdagabb embereként számon tartott Musk eddig legalább 75 millió dollárt juttatott az America PAC-nak. A Tesla és SpaceX mögött álló vállalkozó egyre inkább támogatja a republikánus ügyeket, és idén nyíltan Trump támogatójává vált - emlékeztet a hírügynökség. Trump viszonzásképpen kijelentette, hogy megválasztása esetén Muskot nevezné ki egy kormányzati hatékonysági bizottság élére.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/C. J. Gunther

Kasza Elliott-tal

T. Rowe Price - kereskedés

Pénteken eladtam a MARA részvényeimet, és most égeti a zsebemet a pénz, be kellene fektetni és termelni egy kicsit még az idén. A november általában jó hónap Amerikában, ráadásul most itt a

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Képességei határán billeg Oroszország? Beindult az orosz hadigépezet, egy kijózanító jelentés árnyalja a Kreml helyzetét
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
robert fico