Téli gumi vagy négy évszakos? Visszatérő a vita, egyre nő az érdeklődés
Globál

Téli gumi vagy négy évszakos? Visszatérő a vita, egyre nő az érdeklődés

Portfolio
Kevés megosztóbb kérdés van az autósok körében, mint a négy évszakos gumi használata. A négy évszakos ellenzői általában úgy érvelnek, hogy nem biztonságos télen-nyáron ugyanolyan abroncsot használni az utakon, míg a másik tábor arra esküszik, hogy teljesen felesleges évente kétszer gumit cserélni. A Google Trends keresési adataira támaszkodva utánanéztünk, hogy milyen hullámokat vet a vita az internetezők körében.

Az örök probléma megosztja a magyarokat

Az autótulajdonosok körében rendkívül megosztó kérdésnek számít, hogy vajon érdemes-e minden évben kétszer - a nyári meleg beköszöntével, valamint a téli fagyok kezdetekor - az évszaknak megfelelően télire, vagy nyárira cserélni a jármű gumiabroncsait, vagy az egész évben használható négy évszakos gumik is biztonságos közlekedést tesznek lehetővé.

Korábbi számadatokat elnézve elmondható, hogy a négy évszakos gumik eladásai folyamatos emelkedés után a Covid-járvány idején, 2020-ban nőttek nagy mértékben. Ugyan a járványhelyzet alatt a gumiabroncsok eladási számai - várt módon - összességében csökkentek, arányaiban nagy emelkedés mutatkozott a négy évszakos abroncsok eladásaiban:

2020 első háromnegyed évében ez a kategória 19,8%-kal nőtt a hazai eladási volumenekben

Egy tavaly megjelent kutatásból azonban kiderült, hogy az emelkedő trendek ellenére a magyar autósok java része még mindig a téli gumira teszi le a voksát a négy évszakos helyett.

Az autósok több mint 84 százaléka téli gumit használ, míg további 13,5 százalék dönt a négy évszakos abroncs mellett az év hideg időszakában.

Hogy dönt az internet?

Korábbi, Google Trends-ről szóló cikkeinkben már részletesen bemutattuk a program alapjait, használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends grafikonjainak adatait. Legfrissebb bemutatónkban a program "Jelenleg felkapott" aloldalával foglalkoztunk, amely azt mutatja meg, hogy mik a legnépszerűbb témák, hírek a világban és Magyarországon.

Nemrég megjelent cikkünkben azt vizsgáltuk, hogy az évszázad viharának is nevezett Milton hurrikán hogyan befolyásolta a Google kereséseket világszerte, előtte pedig megnéztük hogy a jelenleg zajló közel-keleti konfliktus iránt mekkora mértékben érdeklődnek az internetezők.

Ahogy már jelen cikkünk elején is elmondtuk, nem tudunk győztest hirdetni a téli és a négy évszakos gumi között, a grafikonok legtöbbjéből ugyanakkor kiolvasható, hogy a téli gumi valószínűleg sokkal jobban benne van már a közgondolkodásban, ezáltal az arányok tekintetében nagyobb az érdeklődés iránta a Google-keresésekben.

Még mielőtt azonban rátérünk a keresési adatokra, fontos kitérni a négy évszakos és a téli gumi helyesírására is, amelyek esetén a Google Trends lekérdezésekben a közvéleményhez igazodtunk. Bár a helyesírás szabályai szerint az egybeírás nem indokolt, az ilyen keresések elsöprő fölényben vannak, így jobb indikátorai a négy évszakos gumik iránti érdeklődésnek.

Négyévszakos vs négy évszakos
Kép forrása: Google Trends

A "téli gumi" és a "téligumi" keresési kifejezések esetében jól látható, hogy a korábbi szinte egyenlő arány, a "téli gumi" enyhe elhúzása után fordulat állt be, és a helyes, "téli gumi" forma vállt dominánssá a keresésekben. 

Téligumi vs téli gumi
Kép forrása: Google Trends

Ha az elmúlt 90 nap adatait vizsgáljuk, ingadozó, ám viszonylag folyamatos emelkedés látható a "téli gumira" érkező keresések arányában. Ennek oka lehet, hogy az ősszel megérkező hideg időjárással a téli gumi felszerelésének ideje is közeledik, így az internetezők elkezdtek egyre jobban érdeklődni a téma iránt.

Téli gumi vs
Kép forrása: Google Trends

A grafikonon az is látható, hogy

míg a téli gumira érkező keresések a szeptemberi hidegfront alatt látványosan megugrottak, az egész évben használható négy évszakos gumi iránti érdeklődést nem befolyásolta számottevően.

A téli és nyári gumiabroncsok iránti érdeklődés évszakokhoz való igazodása nem meglepetés. A Google 2004 óta gyűjtött adatainak ábrázolásán rendkívül pontosan mutatják a görbék az egyes típusok fő keresleti időszakait. Míg a téli abroncsok iránti keresések száma általában szeptember környékén kezd emelkedni, addig a nyári abroncs minden év márciusában vált ki nagyobb érdeklődést.

Téli gumi vs. négyévszakos vs nyári gumi 2004 óta
Kép forrása: Google Trends

Amennyiben a négy évszakos gumira és a téli gumira egyszerre kereső eseteket vizsgálunk (pl. négyévszakos téli gumi, téli négyévszakos, négyévszakos téli), szintén jól látható a szezonális érdeklődés, annak pedig az egyre emelkedő visszatérése. Az ilyesfajta keresések pedig egyértelműen az összevetések, tesztek iránti érdeklődés növekedését mutatják.

Négyévszakos téli összevetés keresések
Kép forrása: Google Trends

További érdekesség a hosszú távú adatok alapján, hogy a négy évszakos gumi elmúlt években történő fokozatos elterjedése az interneten is megmutatta magát:

nagyjából 2018 óta lassan, de egyenletes ütemben emelkedik a típusra érkező keresések száma.

Ami az ország területi eloszlását illeti, Békés és Csongrád vármegyében kerestek rá a három abroncstípus közül legtöbben (11%) az egész évben használhatóra. A négy évszakosra való érdeklődés Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Zala vármegyékben volt a legalacsonyabb. Itt mindössze 6% volt az aránya az erre a típusra érkező kereséseknek.

Négyévszakos gumi regionális érdeklődés
Kép forrása: Google Trends

Ha világszerte vizsgáljuk a Google adatait érdemes nem a keresőszavakat, esetünkben a téli gumit használnunk, hanem adott keresőszavakat egybegyűjtő témaköröket vizsgálni.

A témakörök olyan kifejezéscsoportok, amelyek az összes nyelvben egy dologgal kapcsolatosak. A keresési kifejezés alatt témaköröket is találhat. Ha például rákeresünk a London kifejezésre, és kiválasztjuk témakörként, akkor a keresés olyan témákkal kapcsolatos találatokat is tartalmaz majd, mint az „Egyesült Királyság fővárosa” és a „Londres”, amely London spanyol neve.

A "Téli gumiabroncsra" mint témakörre érkező keresések eloszlása 2004 óta szemlélve világszerte is ugyanolyan szezonális eloszlást mutat.

Globálisan, a magyar viszonyokhoz képest kicsivel később, október-november környékén van a csúcson a téma iránti érdeklődés.

Téli gumi világszerte
Kép forrása: Google Trends

Ha világszerte nézzük a regionális eloszlást, nem ér minket nagy meglepetés: a legnagyobb érdeklődést az északi Svédországban és Lettországban váltja ki a témakör. A Google adati alapján azonban a harmadik helyen Magyarország áll az érdeklődés alapján, előzve ezzel a hagyományosan autós nemzetnek számító Németországot és Ausztriát is.

Téli gumi regionális eloszlás világszerte
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Googletámogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Fabian lajos tritonlife