Egy egész ország borult teljes sötétségbe, de most megcsillant a fény az alagút végén
Globál

Egy egész ország borult teljes sötétségbe, de most megcsillant a fény az alagút végén

Portfolio
Péntek estére teljes sötétségbe borult a kommunista Kuba, miután leállt legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelője, az Antonio Guiteras hőerőmű. Az éjszaka folyamán azonban lassan elkezdett helyreállni a karibi szigetország áramszolgáltatása – írja a Reuters.

Tisztviselők szerint Kubának péntek éjjel sikerült helyreállítani az áramellátást országszerte. A hatóságok közlése szerint a hálózat újra működik, bár

a lakosság nagy része még mindig áram nélkül volt péntek éjjel.

Az országos áramkimaradás péntek délelőtt következett be, amikor az Antonio Guiteras erőmű, Kuba legnagyobb és leghatékonyabb létesítménye leállt. Ez teljes hálózati összeomlást okozott, ami hirtelen az egész szigetet áram nélkül hagyta.

A fővárosban, Havannában elszórtan, többek között néhány nagy kórházban röviddel sötétedés után újra felkapcsolták a villanyt. Az áramszolgáltató UNE reményei szerint az éjszaka folyamán legalább öt olajtüzelésű erőművet újra tudnak indítani, ami lehetővé teszi az áramszolgáltatás fokozatos visszaállítását nagyobb területeken.

A kommunista vezetésű kormány pénteken reggel bezárta az iskolákat és a nem létfontosságú üzemeket, valamint a legtöbb állami alkalmazottat hazaküldte. A szabadidős és kulturális tevékenységeket, köztük az éjszakai klubokat is bezárták.

Az áramkimaradás újabb mélypontot jelent Kubában, ahol a lakosság már hetek óta súlyos áramhiánnyal küzd. Az élet egyre elviselhetetlenebbé válik a szigeten, a lakosok élelmiszer-, üzemanyag-, víz- és gyógyszerhiánytól szenvednek.

Elmentünk egy étterembe, ahol nem volt étel, mert nem volt áram, és most már internet nélkül is vagyunk

– mondta egy brazil turista, aki nemrég érkezett Havannába.

Manuel Marrero miniszterelnök a héten az elmúlt hetekben egyre súlyosbodó áramkimaradásokat a romló infrastruktúrára, üzemanyaghiányra és növekvő keresletre vezetett vissza.

A kubai kormány az amerikai kereskedelmi embargót és a Donald Trump által bevezetett szankciókat is hibáztatja az energiaválságért.

Az Egyesült Államok azonban elutasítja a vádakat. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője kijelentette:

Az Egyesült Államok nem hibáztatható a szigeten ma bekövetkezett áramszünetért, sem a kubai általános energetikai helyzetért.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Kuba legnagyobb olajszállítója, Venezuela jelentősen csökkentette a szállításokat. Az év első kilenc hónapjában napi átlagosan 32 600 hordóra esett vissza a Kubába irányuló venezuelai olajexport, ami alig fele a 2023 azonos időszakában küldött mennyiségnek.

Címlapkép forrása: MTI/EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa

Holdblog

Bepillantás a képzelt jövőbe

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de a jelenlegi trendek alapján nem sok jóra számíthatunk. A klímaváltozás ellen nem igazán teszünk, a műanyaghulladék beterít minket,... The post Bepillantás a k

Holdblog

Apám, a Bitcoint mivel magyarázod?

Vendégünk Szabó Dávid, témáink szerteágazók, szívünk vidám. Jó szórakozást! 0:45       A pénz erózió 13:10     A bitcoint mivel magyarázod, apám? 25:20     És mi van a tö

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kemény üzenetek Csányi Sándortól: furcsa a kormány logikája, de ólommal a cipőnkben is jól futunk
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz Nona-Sz önjáró löveg