Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává
Globál

Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává

MTI
|
Portfolio
A magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséről, a vitás kérdések megoldásáról tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel Kijevben.

Magyar Levente az MTI-nek pénteken elmondta: 2022 februárja, az orosz-ukrán háború kitörése óta harmadszor járt Ukrajnában. Ukrajna külügyminiszterével és három másik minisztérium helyettes vezetőjével tekintették át a magyar-ukrán együttműködés legfontosabb területeit.

Ez egy gazdag együttműködés, annak ellenére, hogy a napirendet sokszor bizonyos kérdéseken való viták dominálják, a háttérben nagyon komoly munka folyik azon, hogy a magyar-ukrán kapcsolatok folyamatosan erősödjenek olyan fontos területeken mint például az energetika"

- mondta az államtitkár.

Hozzátette: Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává, ami egy kritikus időszakban, amikor Ukrajna energetikai infrastruktúrájának nagy része romokban van a háború miatt, nagyon felértékelődik, és ezt az ukrán fél méltányolja.

Az ukrán fél újra elmondta, hogy

biztosítja az Ukrajna felől érkező, Magyarország számára stratégiailag fontos olajszállítások zavartalanságát

- mondta Magyar Levente.

Az államtitkár közölte, hogy tárgyalt az ukrán oktatási miniszterhelyettessel, akivel évek óta dolgoznak a kárpátaljai magyarok oktatási helyzetével kapcsolatos kérdések megoldásán. Történtek bizonyos jogkorlátozások, amiket Budapest nem tudott szó nélkül hagyni - jegyezte meg. Dolgoznak a problémák megoldásán, vannak részeredmények, áttörést még nem sikerült elérni, de érdemi előrelépésre lehet számítani, ami elvezethet oda, hogy a kisebbségi kérdéskör már nem gátolja a kapcsolatok előremozdulását - mondta az államtitkár.

Hozzátette: tárgyaltak arról is, miként lehet az Ukrajna felől Magyarországon keresztül az Európai Unió felé vezető közlekedési kapcsolatokat fejleszteni. Ez Ukrajna számára meghatározó kérdés, hiszen a háború miatt a kelet felé vezető útvonalak lezárultak, valamint a légiforgalom teljes korlátozása miatt felértékelődött a közúti infrastruktúra minősége, áteresztőképessége.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
uktrán T-72-es harckocsik