Hivatalos: megölték az izraeli mészárlás kitervelőjét
Globál

Hivatalos: megölték az izraeli mészárlás kitervelőjét

MTI
Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.

Szinvárt már a megölése után a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. Az izraeli szakértők a fogak alapján gyorsan és pontosan tudnak dönteni, az eljárást a háború során többször alkalmazták.

A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de a 13-as kereskedelmi televízióban megszólított szakemberek szerint ez már inkább csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak Jahja esz-Szinvár megölésében.

Szinvár a tavaly október 7-i merénylet kitervelője volt. Családja eredetileg al-Madzsalból, a jelenlegi Askelonból származott, Izrael megalakulása után onnan menekültek délre, az akkor Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetbe. Az egyik alapítója volt 1987-ben az iszlamista Hamász terrorszervezetnek. Az izraeli hatóságok 1989-ben életfogytiglanra ítélték, mert a szervezet belbiztonsági vezetőjeként legkevesebb tíz, Izraellel való együttműködéssel gyanúsított palesztint ölt meg saját kezével.

Huszonkét évet töltött egy izraeli börtönben, ahol megtanult héberül, és ahol az izraeli orvosok életmentő műtétet végeztek rajta, 2008-ban agydaganatot távolítottak el nála. A hét évig a Hamász fogságában lévő, az övezet mellett elfogott Gilad Salit izrareli tizedesért cserébe szabadult 2011-ben, majd 2017-ben a gázai Hamász élére emelkedett. Iszmáil Haníje július végi megölése után a terrorszervezet politikai irodájának vezetőjévé választották.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
drón-oroszország-hadsereg-ukrajna-vadászgép-riasztás-légvédelem-légierő-románia