Figyelmeztetnek a tudósok: olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa
Globál

Figyelmeztetnek a tudósok: olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Portfolio
A Napciklusok alakulását vizsgáló tudósok megállapították, hogy az átlagosan 11 évente bekövetkező napmaximum időszaka már javában tart, és a legintenzívebb napkitörések még előttünk lehetnek. A Nap aktivitási ciklusának csúcspontját jelentő maximum-állapot a vártnál korábban érkezett meg, és várhatóan még legalább egy évig folytatódik majd - közölte a LiveScience.

A NASA, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és a nemzetközi Napciklus-előrejelző Testület (SCPP) szakértői kedden jelentették be a napciklus csúcspontját. Ez azért is számít meglepő fejleménynek, mert a kutatók általában csak utólag, a napmaximum lecsengése után szokták megerősíteni annak kezdetét, ezúttal azonban már az aktív fázis közepén megtették ezt a lépést.

Elsayed Talaat, a NOAA űridőjárásért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a napmaximum nem azt jelenti, hogy a naptevékenységek csúcsára értünk. A szakértő szerint a következő hónapokban tovább

fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.

A ciklusok alakulására a csillagászok a Nap felszínén megfigyelhető napfoltok alapján és a naptevékenység monitorozása alapján következtetnek. Ezek az olykor a Föld méretével megegyező sötét foltok olyan területek, amelyek hidegebbek, mint a környező régiók. Amikor sok ilyen folt helyezkedik el az izzó csillag felszínén, aktívabb naptevékenység jellemző, amely akár a Föld mágneses terére is hatással lehet.

A jelenlegi, a tudósok által rögzített 25. napciklus, amely 2019 decemberében kezdődött. Az SCPP akkori előrejelzése szerint a napmaximum csak 2025 körül volt várható, és viszonylag gyengének ígérkezett. A valóság azonban rácáfolt ezekre a jóslatokra: 2022 végén és 2023 elején meredeken emelkedni kezdett a naptevékenység.

Lisa Upton, az SCPP társelnöke szerint a jelenlegi ciklus alatti naptevékenységek meghaladták a várakozásokat, de nem tekinthető szokatlannak egy tipikus napmaximumhoz képest. Ennek ellenére 2024-ben már most is rekordszintű aktivitás mutatkozik egyes területeken.

Az erős napkitörések plazma- és sugárfelhőket, úgynevezett koronakidobódásokat (CME) indíthatnak a Föld felé, amelyek geomágneses viharokat okozhatnak a bolygó környezetében. Májusban az elmúlt két évtized legintenzívebb geomágneses vihara alakult ki, amelynek köszönhetően világszerte látható volt az esti égbolton a sarki fény.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukrán háború harcok donyeck tank ukrajna